Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Mozambique kreunt onder nieuwe overstromingen na tweede cycloon

Zes weken na Idai wordt Mozambique getroffen door een tweede cycloon, Kenneth. In de noordelijke provincie Cabo Delgado moeten inwoners vluchten naar hogergelegen gebied. En er is nog veel meer regen op til.

“Help, we zijn hier alles aan het verliezen,” roepen inwoners van de kuststad Pemba, in het noorden van Mozambique. Na de cycloon Kenneth zijn hun huizen overstroomd. Het water staat hier en daar tot hun middel. Met emmers en alle mogelijke potten en teilen proberen ze het water buiten te houden. Door het wassende water zijn sommige gebouwen aan het instorten. De storm zelf heeft 35.000 woningen geheel of gedeeltelijk vernield. Burgers vluchten weg met hun hebben en houden in plastic zakken. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Mozambikaanse overheid roept op om hogergelegen gebied op te zoeken. Honderdduizenden mensen dreigen in moeilijkheden te komen, omdat de regen met bakken uit de hemel blijft vallen. De Verenigde Naties houden rekening met dubbel zoveel regen als na de cycloon Idai. De komende drie dagen zou er 250 millimeter regen vallen, een kwart van wat er gemiddeld in een heel jaar uit de hemel naar beneden komt.

De VN-organisaties bieden de eerste hulp; ook uit Brazilië zijn reddingswerkers aan de slag in Pemba.

Nog nooit gezien: twee cyclonen in één seizoen

Het is voor het eerst in de Mozambikaanse geschiedenis dat het land twee keer in één seizoen wordt getroffen door een cycloon, wat vragen oproept over extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatopwarming.

Zes weken geleden raasde Idai over het land. Vooral de havenstad Beira, de tweede stad van Mozambique, werd getroffen. Na de storm kwamen de overstromingen, waarbij 600 mensen het leven lieten en tienduizenden woningen werden weggespoeld.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier luchtbeelden van de waterellende in Mozambique:

Video player inladen...

Meest gelezen