Prinses Amalia (15): "Af en toe onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is"

Nederland heeft gisteren in Amersfoort Koningsdag gevierd. Dat is de dag waarop de koninklijke familie op straat komt en de drie A's - de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima: Amalia, Alexia en Ariane - al eens iets voor de camera willen zeggen. Deze keer trad kroonprinses Amalia (15) haar vader en moeder bij. "Iedereen maakt er elk jaar een feest van. Ik ben blij dat ik in dit land woon", vertelde ze. 

De Nederlandse koningskinderen worden erg goed afgeschermd, maar op een uitgelaten dag als Koningsdag met duizenden Oranjefans lukt het al wel eens om een microfoon onder hun neus te steken. Samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima legt kroonprinses Amalia uit hoe ze Koningsdag in Amersfoort beleeft. "Koningsdag is altijd een enorm feest en ik ben altijd blij dat ik mee mag doen. Iedereen maakt er elk jaar een feest van. Ik ben daar ontzettend trots op en ik ben blij dat ik in dit land woon", stelde de tiener.   

Een handje geven is altijd wel leuk

De reporter maakt er de prinses op attent dat ze ontvangen wordt als een heuse "popster" met veel joelende, dolenthousiaste fans die haar willen aanraken. Best een overdonderende ervaring. Maar de jonge Amalia weet dat makkelijk te relativeren. "Het is af en toe nog onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is. Maar het is spannend. Een handje geven is altijd wel leuk én iedereen heeft het ook leuk als ze een handje krijgen."

De festiviteiten waren gisteren eigenlijk een voorsmaakje van wat Amalia in de toekomst zal ondergaan als ze zelf ooit wordt gevierd, dat wordt dan Koninginnedag. "Het belangrijkste is om eerst jezelf te leren kennen vooraleer je de publieke zaak kan dienen. Amalia moet de tijd gegund worden om zichzelf te leren kennen, dan pas kan ze Nederland echt dienen", zo ziet de ervaren Willem-Alexander het.

Amalia had zich wel degelijk voorbereid op Koningsdag, verklapte Máxima: "Ze heeft spiekbriefjes gemaakt voor de regioquiz." De kroonprinses stak niet weg dat ze zichzelf "zo goed mogelijk wilde neerzetten". "Ik wil geen showversie van mezelf laten zien", klonk het.

Bekijk hier het volledige interview (merk op hoe koningin Máxima heerlijk ongegeneerd tussenkomt) : 

Meest gelezen