Hisahito met zijn oudere zussen Mako en Kako.
Imperial Household Agency of Japan

Bizar incident in aanloop naarJapanse troonsafstand: roze messen gevonden op schoolbank van prins Hisahito (12)

In Japan heeft zich een bizar incident voorgedaan in aanloop naar de keizerlijke troonsafstand van volgende week. Op de schoolbank van het 12-jarige prinsje Hisahito zijn twee messen met roze handvatten teruggevonden. De knaap was niet aanwezig op school toen de messen werden ontdekt. Hisahito is momenteel derde in lijn voor de troonopvolging. De politie is een onderzoek gestart.

Hisahito volgt les aan scholen verbonden aan de Ochanomizu Universiteit. Hij haalde vorige maand nog zijn diploma lager onderwijs. Op videobeelden van de universiteit zou te zien zijn hoe een man, gekleed als bouwvakker, de school binnendringt. Op dat moment zaten het prinsje en zijn klasgenoten op een ander deel van het schooldomein. 

Hisahito wordt normaal beveiligd, maar de veiligheidsagenten die hem vergezellen, nemen niet plaats in zijn klassen. Ze blijven wel in de buurt. De schoolbanken in de klas van de prins staan ook letterlijk op naam. Er plakt een etiket op met de naam van de leerling die er zit. Wie de messen er heeft gelegd, deed dat met andere woorden bewust op dié ene plaats. 

Dinsdag doet Hisahito's grootvader, de intussen 85-jarige Akihito, afstand van de zogenoemde Chrysantentroon. Zijn zoon Naruhito neemt het dan over als nieuwe keizer. In Japan geldt mannelijke erfopvolging. Dat maakt dat prinses Aiko haar vader niet zal opvolgen (zie stamboom), tenzij de wet wordt aangepast. Normaal zal het Naruhito's jongste broer Akishino zijn als volgende keizer, gevolgd door zijn enige zoon en nakomertje Hisahito.

Meest gelezen