Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump weer afwezig op jaarlijks diner politieke pers: "Hij toont dat zijn volk belangrijker is dan establishment"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw zijn kat gestuurd naar het jaarlijkse diner van de correspondenten van het Witte Huis. Al sinds 1921 komt de Amerikaanse Wetstraatpers bij elkaar om de persvrijheid te vieren. Maar het evenement is onder Trump helemaal verwaterd. "Hiermee toont hij zijn minachting voor de pers", zegt Amerika-watcher Michiel Vos.

Het jaarlijkse diner van de vereniging van correspondenten van het Witte Huis is altijd een hoogmis van de persvrijheid geweest. Sinds 1980 waren alle presidenten, democraten en republikeinen er telkens te gast. De traditionele komiek deed de journalisten gniffelen over hun president, de president trok zelf al even spottend van leer tegen de verzamelde pers. Ook beroemdheden uit Hollywood en andere Amerikaanse VIP's hoorden bij het spektakel. 

Maar de huidige president Trump, die er in 2011 als gewone gast nog een sneer kreeg van toenmalig president Barack Obama, is al voor de derde keer op rij afwezig. Bewust afwezig. President Trump had al maandenlang een meeting gepland met zijn achterban in het noordelijke Green Bay, ver weg van Washington.

"Dat is een zeer symbolische zet", zegt Amerika-watcher Michiel Vos in "De ochtend" op Radio 1. Vos is ook de schoonzoon van Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in de VS. "Trump toont aan zijn achterban dat hij zijn 'volk' belangrijker vindt dan dat "establishment in smoking in Washington".  Hij kan er zijn minachting voor de pers volop mee in de verf zetten. "

Althans voor Trump is dat een heel bruikbaar symbool waar hij  mee weg kan in zijn politieke oorlog tegen alles wat ruikt naar establishment en elite.  

Michiel Vos, Amerika-watcher

Steeds minder om het lijf

Het galadiner van de pers heeft steeds minder om het lijf. Zo zijn er haast geen Hollywood-beroemdheden meer en heeft de president nu ook zijn medewerkers afgeraden om naar de bijeenkomst te gaan. De woordvoerster van het Witte huis, Sarah Sanders, zat gisteravond ver weg samen met Trump in Green Bay en mocht daar even het woord nemen. (zie foto onder) . Sanders was tijdens het diner van vorig jaar nog flink door de mangel gehaald, zelfs binnen de media vonden sommige critici de spot overdreven.

Het toont meer dan eens aan hoe slecht de relatie tussen Trump en de pers eraan toe is. Sanders heeft overigens de voorbije maand geen dagelijkse persbriefing meer gegeven . De communicatie van het Witte huis verloopt hoofdzakelijk via tweets en korte quotes van de president wanneer die uit de auto of het vliegtuig stapt. (lees voort onder foto) 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Fake news is geen naam voor een huisdier"

Op het persdiner in Washington zelf bekritiseerde de voorzitter van de 'White House Correspondents' Association,  Olivier Knox, de vijandige houding van de president ten aanzien van de pers. "De koosnaampjes 'Fake news' en 'vijanden van het volk' die hij geeft aan de pers zijn geen koosnaampjes voor huisdieren of grapjes en ze zijn niet 'presidentieel'."

Voor het eerst was er geen komiek die de president op de korrel nam. De gerespecteerde historicus Ron Chernow nam het woord. Hij zei dat opeenvolgende presidenten en nieuwsjournalisten al wel vaker hebben gebotst, maar dat "die verschillen niet in vergif gedrenkt hoeven te zijn. "

Meest gelezen