Video player inladen...

Waarom schuift CD&V geen kandidaat-premier naar voren? Wouter Beke: "Op federaal niveau ligt dat iets ingewikkelder"

CD&V schuift in aanloop naar de verkiezingen van 26 mei wel een kandidaat-minister-president naar voren, zijnde Hilde Crevits, maar geen kandidaat-premier. Waarom? "Op het federale niveau ligt dat altijd iets ingewikkelder. Daar hangt dat veel meer af van moeilijke coalitiegesprekken, daar hebben we een Vlaamse en Franstalige kant. We zullen na de verkiezingen wel zien", verklaarde voorzitter Wouter Beke in "De zevende dag". 

"We staan voor belangrijke verkiezingen en we willen in Vlaanderen gaan voor levenskwaliteit", legt Beke uit vanop het CD&V-verkiezingscongres in Genk. "Dát Vlaanderen moet geleid worden. Geert Bourgeois stopt als minister-president en die vacature moet ingevuld worden. Met Hilde Crevits hebben we een viceminister-president die dat de voorbije vijf jaar schitterend gedaan heeft en tien jaar ervaring heeft in de Vlaamse regering. Ze heeft een duidelijke visie en weet mensen te verbinden, ze heeft een positief project. Waarom zouden de Vlamingen daarop niet stemmen, op de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen?"

"Authentieke" Crevits wordt het boegbeeld

Beke ziet Crevits als boegbeeld van de partij bij deze verkiezingen. "Ze straalt het meest authentieke uit waarvoor wij als partij staan", vindt de voorzitter. "Onze partij gaat voor levenskwaliteit, wil de weg vooruit nemen en wil de mensen een perspectief geven, en dat zonder te verdelen of te twisten."

CD&V scoorde in onze peilingen 15 procent. Is dat voldoende om het minister-presidentschap op te eisen? "In die peilingen is ook aangegeven dat 2 op de 3 Vlamingen totaal nog niet weten op wie ze zullen stemmen. (...) Dat is ook het uitgangspunt: hoe kunnen we ervoor zorgen dat die 2 op de 3 Vlamingen wél zullen weten op wie ze stemmen. Voor hen hebben we een programma, zijnde een goed en gerust leven."

Een van de tegenstanders van Crevits wordt Bart De Wever (N-VA).  Beke formuleert dat liever anders: "Het is geen kandidatuur tegen andere kandidaten. Het is een kandidatuur voor een project, voor een positief Vlaanderen."

Bekijk hier het volledige gesprek met CD&V-voorzitter Wouter Beke in "De zevende dag" op Eén:

Video player inladen...

Meest gelezen