Videospeler inladen...

296 kiesambtenaren zijn omgekomen door oververmoeidheid bij recente verkiezingen in Indonesië

In Indonesië krijgt de kiescommissie kritiek nadat was gebleken dat bij de recente presidents- en parlementsverkiezingen op 17 april zeker 296 kiesambtenaren zijn omgekomen. Het gaat mogelijk om de grootste verkiezingen ooit ter wereld op een dag tijd en de druk op het personeel zou erg groot zijn geweest.

"Sinds de verkiezingen zijn 296 medewerkers omgekomen, de meesten door oververmoeidheid, terwijl 1.878 anderen ziek zijn geworden," zo bevestigde het hoofd van de kiescommissie het nieuws over het hoge aantal doden onder zijn personeel.

Het ministerie van Gezondheid heeft zijn diensten opgeroepen om zieke kiesambtenaren beter bij te staan en werkt aan een compensatie voor de families van de overleden collega's. Eerder was er in Indonesië al kritiek op de buitengewoon grote druk die zou zijn uitgeoefend op de mensen die de verkiezingen organiseren.

Het aantal slachtoffers zou nog kunnen stijgen, want er wordt nog altijd geteld. Volgens de tellingen zou huidig president Joko Widodo met een ruime marge herkozen worden, maar de officiële resultaten worden pas op 22 mei bekendgemaakt.

Deze vrouw bracht met haar paardje stembussen naar afgelegen gebieden op Java.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Grootste verkiezingen ooit op een dag tijd

Indonesië is de voorbije decennia uitgegroeid tot een vrij stabiele democratie, maar dat vormt een grote logistieke uitdaging in een eilandstaat die uitgestrekt is over meer dan 5.000 kilometer.

Het land telt 268 miljoen inwoners, waarvan er meer dan 190 miljoen kiesgerechtigd waren. De opkomst bedroeg 80 procent, er waren 800.000 stembureaus en er waren meer dan zes miljoen ambtenaren en vrijwilligers ingezet om de verkiezingen in goede banen te leiden. Voor het eerst in Indonesië hadden de presidents- en parlementsverkiezingen gelijktijdig plaats, net als de verkiezing van lokale besturen. In totaal waren er 245.000 kandidaten voor in totaal iets meer dan 20.000 zetels.

Volgens sommigen zou het gaan om de grootste verkiezingen die ooit op een dag tijd georganiseerd werden. Enkel in India zijn er meer kiezers, maar die verkiezingen worden per groep deelstaten in de tijd gespreid over een aantal weken. De Verenigde Staten hebben meer inwoners dan Indonesië, maar daar is de opkomst doorgaans lager en bovendien is de logistiek er veel moderner. Zo moesten  veel stembussen in Indonesië ter plaatse gebracht worden met paarden en olifanten naar afgelegen gebieden in het oerwoud en moesten die uiteraard opnieuw worden weggehaald.   

De belangrijkste stembrief: die voor de verkiezing van een president en zijn "running mate".
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen