“Verloren vader” van Tom Lanoye wordt overal in Nederland gespeeld na de Dodenherdenking

Tom Lanoye is de eerste Belg van wie een theatertekst wordt gebracht na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, in elf Nederlandse theaters tegelijk. Zijn stuk verwijst impliciet naar de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide.

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei is elk jaar een "sacraal" moment in Nederland, met een officiële ceremonie op de Dam in Amsterdam en twee minuten volstrekte stilte. De plechtigheid herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De dag erna, 5 mei, is de dag dat Nederland werd bevrijd in 1945.   

Theater na de Dam” organiseert al enkele jaren "extra betekenisvolle" voorstellingen voor die bijzondere 4e mei. Dit jaar mag Tom Lanoye de theatertekst leveren. Hij is de eerste Belg aan wie die eer te beurt valt. Lanoye schreef een nieuwe toneeltekst, die door elf Nederlandse theatergezelschappen, van Groningen tot Tilburg, simultaan zal worden gebracht, op 4 mei om 21u. 

Het stuk heet “Verloren vader”. Het gaat over Victor Schepens, een bejaarde verzetsman, die na 50 jaar in de Verenigde Staten terugkeert naar zijn geboorteland. Hij wordt daar ondervraagd door twee jonge journalisten en zal speechen op de bevrijdingsfeesten. Maar zijn geheugen laat hem in de steek. Wat is er echt gebeurd? Wist Schepens van de Jodenrazzia’s en de medeplichtigheid van het stadsbestuur? 

Het stuk is mede geïnspireerd op de rol van de Antwerpse  Leo Delwaide, de Antwerpse oorlogsburgemeester, zonder hem bij naam te noemen. Onlangs is het Delwaidedok in de Antwerpse haven herdoopt tot Bevrijdingsdok, omdat de rol van de oorlogsburgemeester scherper in beeld kwam in het boek “1942” van UA-rector Herman Van Goethem. Daaruit bleek dat Leo Delwaide en zijn diensten actief hadden meegewerkt aan de Jodenvervolging.

Meest gelezen