Aantal malariabesmettingen verdubbeld in 10 jaar tijd

Het aantal malariabesmettingen in ons land blijft stijgen. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Elk jaar zijn er meer dan 500 besmettingen in ons land, dubbel zoveel als tien jaar geleden. Malaria wordt verspreid door muggen en kan dodelijk zijn. 

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen stelt jaarlijks ongeveer vijfhonderd malariabesmettingen vast, waarvan er ruim driehonderd opname in het ziekenhuis vereisen. Af en toe zijn er dodelijke slachtoffers, maar niet ieder jaar. 

De stijging heeft verschillende oorzaken. "Wereldwijd zijn er sinds tien à vijftien jaar nochtans minder malariagevallen in alle tropische landen, vooral dan in Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en in mindere mate in Afrika. Doordat malaria afneemt, nemen veel toeristen minder preventieve maatregelen. Ook meer en meer Belgen die in Afrika geboren zijn, gaan op familiebezoek naar hun land van herkomst en denken dat ze immuun zijn voor malaria", zegt Emmanuel Bottieau van het Tropisch Instituut. 

Wie reist naar een land waar malaria voorkomt, kan beter voorzorgen nemen en bij de huisarts langsgaan voor advies.

Meest gelezen