2019 Invision

"Avengers: Endgame" verplettert records in openingsweekend, ook bij ons

Zoals verwacht heeft "Avengers: Endgame", de laatste film in de superheldenreeks van Marvel, een massa mensen naar de bioscoop gelokt. De film kwam vorige week uit. In zijn eerste weekend bracht hij wereldwijd 1,2 miljard dollar op. Dat is een record. In België meldt Kinepolis ook een overrompeling. 

"Avengers: Endgame" ging enkele dagen geleden in première en heeft zoals voorspeld potten gebroken in zijn openingsweekend. Wereldwijd bracht de film in totaal 1,2 miljard dollar op (omgerekend zo'n 1,075 miljard euro, nvr). Het is de eerste film ooit die zo snel de kaap van 1 miljard dollar overschrijdt, in amper vijf dagen, zegt distributeur Disney.

In ons land verkochten de Kinepolis-cinema's van woensdag tot zondag 134.000 kaartjes voor de "Avengers"-film, dat is de beste box office-opening ooit, meldt Kinepolis zelf. De bioscoopgroep organiseert ook een "Avengers"-marathon, waarbij "Infinity War" en "Endgame" na elkaar worden vertoond. Met 20.000 bezoekers tot nu toe gaat het om de drukst bezochte marathon ooit bij Kinepolis.  

In de Verenigde Staten, waar de film vrijdag in première ging, haalde "Endgame" 350 miljoen dollar (een kleine 314 miljoen euro) op in het openingsweekend, ook dat is een record. In China kwam de film vorige woensdag al in de zalen. Ook daar trok hij een massa kijkers: in vijf dagen bracht hij daar 330,5 miljoen dollar (ongeveer 296 miljoen euro) op.

Het vorige record stond op naam van "Avengers: Infinity War", de voorganger van "Endgame". Die kwam in april vorig jaar uit en bracht in zijn openingsweekend 640 miljoen dollar (een kleine 574 miljoen euro) op. Grote verschil met nu is dat "Endgame" gelijktijdig in de VS en China uitgekomen is, "Infinity War" kwam in China pas twee weken later in de zalen dan in de VS.

Dat "Avengers: Endgame" records breekt, mag geen verrassing zijn. Het is de laatste van de 22 afleveringen tellende Avengers-superheldenreeks van Marvel. Die begon in 2008 met de eerste "Iron Man"-film. Daarna volgden films over onder anderen Thor, The Incredible Hulk en Captain America. Al die superhelden samen vormen The Avengers. Van die Avengers zijn 4 films gemaakt, waarvan "Endgame" de allerlaatste is. Alle verhaallijnen waar sinds 2008 naartoe gewerkt werd, komen hierin samen.

Meest gelezen