Videospeler inladen...

Betonblok losgekomen van gevel Kunsthumaniora Sint Lucas

Er is een stuk beton van de gevel van de Kunsthumaniora Sint Lucas naar beneden gekomen. Dat gebeurde rond half 6 in de morgen. Er raakte niemand gewond. Alle leerlingen zijn uit voorzorg naar huis gestuurd.

Zo’n 500 leerlingen van de Kunsthumaniora Sint Lucas werden maandagochtend naar huis gestuurd. De directie heeft die beslissing genomen nadat er een stuk beton van de gevel was losgekomen. “We willen eerst van de brandweer horen dat alles veilig is, voordat we weer lesgeven”, klinkt het.

Geen les

“Ik kwam aan op school met de fiets en ik reed binnen en daar zag ik een stuk van de gevel op de speelplaats liggen”, vertelt een leerling die onderweg naar huis is. “Er stonden al leerkrachten die alles hadden afgesloten met een lint. Wanneer de bel ging, moesten we verzamelen in het andere gebouw. Daar gaven ze uitleg en zeiden ze dat we naar huis mochten.”

Geluk gehad

“Het brokstuk viel deze ochtend om halfzes naar beneden”, vertelt een leerkracht. “Bewoners van het internaat dat aan deze school grenst, hoorden iets. Ze wisten niet goed wat het was. Deze ochtend hebben we dan de brokstukken gevonden. Dat is een beetje schrikken. We hebben veel geluk gehad dat er nog niemand op deze school was. We hebben dan onmiddellijk een veiligheidszone afgebakend. We hebben nu de brandweer opgeroepen zodat die kunnen nakijken of de andere betonblokken nog stabiel genoeg zijn.”

Oud gebouw

“Het is een oud gebouw”, vertelt directeur Karen Verhamme. “En spijtig genoeg hebben we weinig middelen. We hebben wel al heel veel geïnvesteerd in brandveiligheid binnen in het gebouw: noodverlichting, branddeuren … Maar het moet stap voor stap gebeuren. Een oud gebouw lap je niet op één dag op. Er moet ook geld zijn om te verbouwen. We staan al sinds 2010 op de wachtlijst om deze gevel te kunnen renoveren, maar het is afwachten. Gelukkig kunnen we binnenkort wel de andere gevels renoveren via een capaciteitsbudget.”  

“Ik heb geen idee hoelang het zal duren om deze gevel op te lappen”, voegt Karen Verhamme eraan toe. “Gelukkig is het morgen klassenraad en woensdag is het een feestdag. We hebben dus drie dagen om alles weer in orde te krijgen. Als het donderdag nog niet in orde is, dan zoeken we wel een andere locatie.”

Brokstukken

kasto80

Meest gelezen