Borstvoedingsverbod in het zwembad? "Reglement is reglement, maar laat ons gezond verstand primeren"

Na de heisa over het borstvoedingsverbod voor een moeder in een zwembad in Leuven is de discussie over borstvoeding in de publieke ruimte alweer opgelaaid. Kinderartsen An Eerdekens en Jan Marchand pleiten in "De wereld vandaag" voor nuance over borstvoeding in een zwembad, maar ze verdedigen het recht op borstvoeding geven in de publieke ruimte met vuur.

Volgens kinderarts An Eerdekens van het UZ Leuven heeft de redder in het zwembad van Leuven volgens het zwembadreglement gehandeld toen hij een moeder vroeg om geen borstvoeding te geven aan de rand van het zwembad.

"Het organische materiaal dat in een zwembad terechtkomt, wordt geneutraliseerd door het chloor, maar er kunnen giftige bijproducten ontstaan. Daarom wordt er gezegd dat er een aantal hygiënische maatregelen moeten worden nageleefd om het contact met menselijk excretiemateriaal te vermijden. Dat gaat over zweet, urine, diarree. Uiteraard is moedermelk ook een lichaamssap dat in het zwembad terecht kan komen. In dat opzicht is het niet hygiënisch voor de omgeving", zegt Eerdekens in "De wereld vandaag".

"Bovendien gaat het ook over voeding. Je mag niet eten in het zwembad. Een baby kan ook braken in het zwembad. Dat is de hygiënische kant van de zaak."

Wat zegt de Hoge Gezondheidsraad?

Kinderarts Eerdekens verwijst ook naar het advies van de Hoge Gezondheidsraad over zwembadbezoek voor zuigelingen. De Gezondheidsraad adviseert baby's jonger dan 1 jaar om niet te gaan zwemmen in een zwembad.

"Als het gaat om voeden van baby’s in de publieke ruimte, dan denk ik dat we er als maatschappij alles aan moeten doen om dat te faciliteren. Ik zie niet in waarom dat in een zwembadruimte niet zou kunnen. Ik snap wel dat de zwembaduitbater een rechte lijn moet trekken. Ik begrijp wel dat ze eten verbieden in het zwembad en dan is voeding voeding, of het nu gaat over borstvoeding of een koek", besluit Eerdekens.

Beluister het gesprek met kinderarts Eerdekens uit "De wereld vandaag" hier:

Je moet dit met de nodige nuance en gezond verstand bekijken, er zit ook minstens 75  liter urine in een zwembad

De kinderarts Johan Marchand van het UZ Jette roept op tot enige nuance in het debat. Volgens Marchand is de rand van een zwembad niet de meest ideale plaats om borstvoeding te geven, maar is het ook geen drama als er wat half verteerd voedsel in het zwembad zou terechtkomen. "Dat zoiets leidt tot conflicten kan ik me voorstellen, los van het feit dat er in een gemiddeld zwembad minstens 75 liter urine zit."

"Ik vind dat er gezond verstand moet zijn. Als je je baby gaat voeden, dan raden de meeste artsen aan dat je dat op een rustige plaats doet. Aan de rand van een zwembad kan daar discussie over zijn. Ik vind dat er een groot verschil is tussen een baby die discreet aan de borst van zijn mama zuigt en kinderen of volwassenen die koeken of chips eten waarvan kruimels in het water kunnen vallen. Dat is niet hetzelfde", zegt  Marchand.

Eigenlijk moeten we de discussie gaan voeren of baby’s thuishoren in een zwembad volgens Marchand. "Ik heb nog nooit aan patiënten de raad gegeven om te gaan zwemmen met hun baby. Op heel jonge leeftijd is het water in een zwembad niet warm genoeg voor een zuigeling. Je moet het nooit doen met zieke kinderen. Maar als ouders vragen of ze met hun baby naar het zwembad mogen gaan, dan zeg ik meestal dat ze dat mogen doen, maar niet te lang en het water moet warm genoeg zijn. Je moet de baby goed observeren. De reden waarvoor men het afraadt, is de chloor."

Richtlijnen van bijvoorbeeld de Hoge Gezondheidsraad zijn vaak gericht op iedereen, maar voor een normale gezonde baby is het niet zo gevaarlijk, zeker als het zwembadbezoek van korte duur is zegt Marchand. "Ik vind het belangrijk dat mama’s met hun baby’s buiten kunnen komen en dingen kunnen doen waar ze met hun baby van kunnen genieten. Dat kan in het zwembad zijn, kan daar een voorbeeld van zijn. Ik zie al te vaak mama’s die zich opsluiten met hun baby’s. Die hebben nauwelijks nog een sociaal leven. Ik denk dat dit iets is dat je met de nodige nuance en gezond verstand moet bekijken en niet altijd te zwartwit moet afbakenen", besluit Marchand.

Beluister het gesprek met kinderarts Marchand uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen