Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Een liberale eerste minister, daar gaan we voor"

Open VLD wil in tegenstelling tot N-VA en CD&V geen kandidaten naar voren schuiven voor de functies van Vlaams minister-president en federaal premier. Maar de liberalen hebben wél de uitgesproken ambitie om het land te leiden, zegt voorzitter Gwendolyn Rutten. "Een liberale premier, daar gaan wij voor. Wij zijn fier op wat wij de voorbije jaren gerealiseerd hebben. Ons werk is nog niet af."

Dit weekend waren alle ogen gericht op Hilde Crevits, die door CD&V naar voren geschoven is als kandidaat-minister-president voor Vlaanderen. Eerder al spraken Bart De Wever en Jan Jambon zich voor de N-VA uit als respectievelijk kandidaat-minister-president en kandidaat-premier. Open VLD noemt geen namen, en voorzitter Gwendolyn Rutten is dat ook niet van plan. Al heeft ze wel duidelijke doelen.

"Voor mijn partij is het duidelijk: wij hebben de uitgesproken ambitie om het land te leiden en voorop te lopen", zegt Rutten in "De ochtend" op Radio 1. "Wij hebben vandaag ook met de liberale familie de eerste minister (Charles Michel van MR, nvr). Wij tonen de weg." Moeten de liberalen in de komende federale regering dan de eerste minister leveren? "Als je aan politiek doet, moet je ambitie hebben, vooral in je boodschap. Wij willen een land van doeners zijn, en wij hebben daar een goed programma voor."

"Laat daar geen misverstand over bestaan: wij willen met veel ambitie en goesting voorop lopen. Een liberale eerste minister, daar gaan we voor". Of dat dan Charles Michel moet zijn, laat Rutten in het midden. "Je mag het mij nog tien keer vragen, je gaat van mij geen naam horen. Wij hebben heel veel goeie mensen bij Open VLD, stuk voor stuk leiders. Wij laten zien welke richting ons land uit moet gaan, en daar lopen we in voorop."

"Wij zijn fier op wat we de voorbije jaren gerealiseerd hebben. Maar het werk is nog niet af."

"Niet in een regering die alle hervormingen wil terugdraaien"

Open VLD legt de klemtoon op het sociaal-economische. Dat was ook het aandachtspunt voor de coalitie van liberalen, christendemocraten en Vlaams-nationalisten vijf jaar geleden. "In vijf jaar tijd hebben we veel hervormingen doorgevoerd, de tanker is gekeerd. We hebben de loonkosten onder controle gekregen, er zijn jobs gecreëerd, er is een lastenverlaging, er zijn hervormingen op de arbeidsmarkt. Dat zijn de fundamenten van een goede economie."

Het zou niet logisch zijn dat wij in een regering stappen die al onze hervormingen wil terugdraaien.

Gwendolyn Rutten

"En dan hoor ik sommige partijen die er een punt van maken dat ze daartegen zijn, dat ze dat willen terugdraaien. Ik verdedig wat we gedaan hebben. Die lat mag nog hoger wat Open VLD betreft. Ons werk is nog niet af. Het zou niet logisch zijn dat wij in een regering stappen die al die hervormingen wil terugdraaien."

Rutten verwijst naar de PS en Elio Di Rupo. "Hoe hij als mens ook is, waar hij voor staat, daar geloven we niet in. We kunnen heel moeilijk samen met de PS in een regering als ze alles willen terugschroeven waar wij voor staan."

Beluister het gesprek met Gwendolyn Rutten in "De ochtend":

Meest gelezen