Yorick Jansens

"Hilde Crevits minister-president? Het is vooral een campagnestunt"

Op minder dan een maand voor de verkiezingen blijft het volgens politiek journalist Marc Van de Looverbosch koffiedik kijken in verband met de mogelijke coalities op Vlaams en federaal vlak. Sommige partijen schuiven uitdrukkelijk een Vlaamse regeringsleider naar voren, maar wie de nieuwe federale premier zal of kan worden, is helemaal niet duidelijk. 

analyse
Marc Van de Looverbosch
Marc Van de Looverbosch is politiek journalist bij VRT NWS

Gisteren schoof CD&V Vlaams minister Hilde Crevits naar voren als uitdager van N-VA-voorzitter Bart De Wever om Geert Bourgeois op te volgen als Vlaams minister-president. Van de Looverbosch denkt niet dat ze echt veel kans maakt. "Als de N-VA de grootste partij in Vlaanderen blijft, dan stapt Bart De Wever natuurlijk in die Vlaamse regering", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "De enige kans voor Hilde Crevits om minister-president te worden, zou een regering zonder de N-VA zijn."

Heel erg waarschijnlijk is zo'n regeringsploeg niet, want de grootste politieke partij van Vlaanderen naar de oppositie­banken verwijzen, lijkt geen evidentie. "Daarvoor heb je wellicht vier partijen nodig: de christendemocraten, de groenen, de liberalen en de socialisten. Dat lijkt voorlopig politieke sciencefiction." Conclusie? "Hilde Crevits minister-president? Het is vooral een campagnestunt."      

Voor het premierschap zijn velen geroepen, maar meestal weinigen uitverkoren

Marc Van de Looverbosch

Op federaal vlak lijkt de politieke toekomst nog moeilijker te voorspellen. Hierover zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke dat hij desgevallend de onderhandelingen wil leiden, maar hij is geen kandidaat-premier. "Remember 2014", duidt Van de Looverbosch. Toen was ene Kris Peeters kandidaat, maar het werd de Franstalige liberaal Charles Michel (MR). "Dat premierschap is een carambole geworden", zegt Van de Looverbosch.

Het valt trouwens op dat Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten het premierschap claimt voor de liberalen, zonder namen te noemen. "Intussen duiken wel andere namen op", merkt Van de Looverbosch op. "Een  van de tafelspringers is Kristof Calvo, die dan de eerste groene premier zou worden." Zijn kansen inschatten is evenmin gemakkelijk, want een federale olijfboomcoalitie rond een rood-groene as aangevuld met de christendemocraten is hier onuitgegeven. "Ook daar veel als, als, als. Voor het premierschap zijn velen geroepen, maar meestal weinigen uitverkoren." 

Je ziet hoe er wordt gepingpongd

Marc Van de Looverbosch

Hoe de nieuwe federale regering wordt samengesteld, wordt ongetwijfeld een harde dobber. "Aan Franstalige kant is het linkerblok heel duidelijk aanwezig, want daar deelt de MR zwaar in de klappen. Zij betalen de prijs voor hun deelname aan een regering met de N-VA", aldus Van de Looverbosch. 

"Aan Vlaamse kant ziet het er iets anders uit. Daar staat Groen sterk, maar zien we SP.A nog niet echt stevig opduiken. Het is dus koffiedik kijken."

En er zijn nog bemoeilijkende factoren: Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten sluit niemand uit, maar ziet de PS niet echt zitten omdat die het gevoerde beleid wil terugschroeven. Premier Michel bekijkt de groenen dan weer met enige argwaan. "Je ziet hoe er wordt gepingpongd", zegt Van de Looverbosch, die denkt dat dit nog wel even blijft duren.      

Misschien wordt dit dan wel een regering met de N-VA waarin zowel het communautaire als het VN-Migratiepact in de diepvries gaan

Marc Van de Looverbosch

Vorig jaar leek migratie een belangrijk verkiezingsthema te worden. Herinner u de heisa over het Migratiepact, door de N-VA steevast "Marrakech-pact" genoemd.  "Daarvoor is de N-VA met veel poeha uit de federale regering getrokken", brengt Van de Looverbosch ons in herinnering.

Diezelfde N-VA speelt het intussen minder hard, bleek gisteren in "De zevende dag". "Dat wordt duidelijk geen breekpunt: ze willen er alleen geen duidelijke uitvoering aan geven." Geen nieuwe crisis over het Migratiepact, dus. "Misschien wordt dit dan wel een regering met de N-VA waarin zowel het communautaire als het Migratiepact in de diepvries gaat." 

Beluister hieronder het gesprek met Marc Van de Looverbosch in "De ochtend":

Meest gelezen