Hoeveelheid rundvlees dat besmet is met E. colibacterie zeer beperkt: "Terugroeping gebeurde uit voorzorg"

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen meldt dat de hoeveelheid besmet rundvlees dat winkelketen Colruyt afgelopen weekend heeft teruggeroepen, zeer beperkt is. Colruyt riep een aantal soorten rundvlees terug omdat het mogelijk besmet was met de E. coli-bacterie. Maar dat gebeurde volgens het FAVV vooral uit voorzorg.

Vorige zaterdag ontstond er heel wat commotie omdat Colruyt in 95 van zijn beenhouwerijen zo'n 10% van het rundvlees terugriep, omdat het vermoedelijk besmet zou zijn met de E. coli-bacterie. Het rundvlees was op verschillende plaatsen al bereid en verkocht. "De commotie was eerder een storm in een glas water", zegt Jean-Sebastien Walhin, directeur communicatie bij het FAVV.

Vlees bakken doodt bacterie

Wie het vlees heeft gegeten, hoeft zich volgens het FAVV geen zorgen te maken. "Enerzijds gebeurde de terugroeping vooral uit voorzorg. Anderzijds sterft de bacterie zodra je het vlees bakt. Er was dus nooit echt reden tot paniek, al nemen we liever geen risico's", voegt Walhin toe. "Zolang je de instructies op de verpakking volgt, loop je geen gevaar."

Meest gelezen