Videospeler inladen...

Huiszoeking bij hoofdkantoor Jehova’s getuigen België

De politie heeft donderdag een huiszoeking gedaan bij het Belgische hoofdkantoor van de Jehova's getuigen in Kraainem. Het federaal parket bevestigt de huiszoeking aan VRT NWS. De inval kwam er in het kader van een onderzoek naar seksueel misbruik binnen de organisatie.  

De politie is donderdag 25 april binnengevallen bij het Belgische hoofdkantoor van de Jehova's getuigen in Kraainem. Waar ze precies naar op zoek waren, daar wil het federaal parket voorlopig niet over communiceren. Een onderzoeksrechter voert momenteel op vraag van het federaal parket een groot onderzoek naar seksueel misbruik binnen de organisatie. 

De inval komt er een maand nadat ons onderzoeksmagazine Pano in een reportage bloot heeft gelegd hoe de top van de Jehova's getuigen al jarenlang seksueel misbruik toedekt via een intern rechtssysteem. Uit de reportage kwam naar voren hoe de top op de hoogte is van daders maar niet naar de politie stapt.

Ex-ouderlingen, dat zijn mannen die binnen de organisatie fungeren als interne rechters, vertelden hoe ze misbruikfeiten binnenskamers moesten oplossen. Ook slachtoffers getuigden er hoe hun het zwijgen werd opgelegd.

De vrees bestond dat bewijsmateriaal na de Pano-reportage vernietigd zou worden. Dat zei Kamerlid Stefaan Van Hecke, lid van de werkgroep die kindermisbruik bij Jehova's getuigen onderzoekt, bij "Van Gils en gasten" afgelopen maand: "De eerste klachten zijn bij Justitie binnengekomen in september. Vanaf 9 januari heeft het federaal parket de zaak in handen genomen. Men is ermee bezig, maar ik hoop dat Justitie nu supersnel in actie schiet. En dat moet kunnen met deze nieuwe elementen." 

De voorzitter van het meldpunt Reclaimed Voices België, Pascal Mertens, is blij dat het gerecht de zaak serieus neemt: "Wij hebben na de Pano uitzending al weet van tachtig personen die bij verschillende feiten betrokken zijn en wij hopen dat men in Kraainem zijn medewerking gaat verlenen aan de huiszoeking en dat men openheid gaat geven naar justitie toe."

Louis De Wit, woordvoerder van de Jehova's getuigen België, wil voorlopig niet reageren op de huiszoekingen. 

Reclaimed Voices kan worden gecontacteerd via hun website, waar u een nummer en mailadres terugvindt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen