Videospeler inladen...

IS-leider Baghdadi duikt op in nieuwe videoboodschap, Rudi Vranckx: "Terreurgroep wil ambitie duidelijk maken"

Er zou opnieuw een videoboodschap opgedoken zijn van de leider van de terreurgroep IS, Omar Abu Bakr al-Baghdadi. Als het echt om al-Baghdadi zou gaan, bewijst dat dat hij nog in leven is. Eerder waren er berichten dat hij bij een Russisch bombardement in Syrië gedood zou zijn. Volgens Rudi Vranckx wil IS met de video aantonen dat de rol van de terreurbeweging, na het verlies van het kalifaat, nog niet uitgespeeld is.

In de boodschap verwijst al-Baghdadi naar de recente slag rond Baghuz, het laatste bolwerk van de terreurgroep, dat onlangs is ingenomen door een coalitie onder leiding van de Syrische Koerden. Eerder had IS ook al de laatste bolwerken in Irak verloren. Daarmee is een einde gekomen aan wat de groep tot het "kalifaat" heeft uitgeroepen. In de video spreekt al-Baghdadi ook over het recente volksprotest dat de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika van de macht heeft verdreven.

Het zou de eerste keer in vijf jaar zijn dat al-Baghadi nog verschenen is in een video. Tussendoor zijn er wel audioboodschappen geweest, maar daarvan is het moeilijker om te verifiëren of het wel degelijk om de IS-leider gaat. Eerder was gezegd dat al-Baghdadi gedood of zwaargewond zou zijn bij een Russisch bombardement in Syrië, maar daarvan is er nooit een bevestiging gekomen.

Daarom is het ook niet zeker dat de man in de video al-Baghdadi is. Hij lijkt er weliswaar op en hij ziet er vijf jaar later ouder en verdikt uit. Het is wellicht aan experten van inlichtingendiensten om uit te maken of het wel degelijk om de terroristenleider gaat. De Verenigde Staten hebben 25 miljoen dollar beloofd aan wie een tip geeft voor de arrestatie of het uitschakelen van al-Baghdadi. Die prijs is nog altijd van kracht, wat doet besluiten dat de VS niet geloven dat de terreurleider gedood is.

Waar is al-Baghdadi?

Deze videoboodschap bewijst vooralsnog niet dat al-Baghdadi nog leeft en het is evenmin duidelijk waar hij zich bevindt. In Syrië is zijn groep grotendeels uitgeschakeld of controleert die alleszins geen terrein meer, al kan IS er nog aanslagen uitvoeren.

In Irak is dat enigszins anders. Al-Baghdadi zelf is een Irakees en kan ondanks de nederlaag van zijn groep een beroep doen op familie- of clanbanden om onder te duiken bij verwante soennitische stammen.

Opvallend is dat al-Baghdadi in beeld niet verwijst naar de recente terreurgolf in Sri Lanka, die nochtans is opgeëist door IS. Een verwijzing is er wel buiten beeld, wat er op zou kunnen wijzen dat die achteraf is toegevoegd.

Dat feit zou er dan weer op wijzen dat de video al weken geleden is opgenomen. Net zoals in het geval van Osama Bin Laden, de in 2011 uitgeschakelde leider van Al Qaeda, duurt het om "veiligheidsredenen" wellicht echter lang vooraleer die video's verspreid raken. Dat is de paradox van de gezochte terreurleider: ofwel is die "begraven" en zo geïsoleerd dat hij niet of nauwelijks kan communiceren, ofwel doet hij dat wel, wetende dat elke uitgestuurde boodschap mogelijk een spoor nalaat voor wie jacht op hem maakt. Wel zeker is dat de VS en anderen na deze video de jacht op al-Baghdadi zullen verscherpen, als dat al niet het geval was.

Bekijk hieronder de beelden (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Al-Baghdadi lijkt aan zijn volgelingen duidelijk te maken dat de beweging nog steeds bestaat

Rudi Vranckx

"Helemaal zeker dat de man op de video wel degelijk al-Baghdadi is, zijn we niet", zegt Rudi Vranckx in "Terzake".  "In elk geval lijkt veel er op te wijzen dat hij het wel degelijk is.  Onder meer stemanalyse moet dat nog bevestigen. Als de man in beeld al-Baghdadi is, waren de geruchten over zijn dood dus vals." 

"Al-Baghdadi lijkt aan zijn volgelingen, en wellicht ook aan dissidenten van terreurgroep IS duidelijk te maken dat de beweging nog steeds bestaat. En dat IS bovendien de ambitie heeft om overal ter wereld actief te worden.  Zo verwijst al-Baghdadi niet enkel naar Sri Lanka, maar ook naar andere gebieden waar IS een rol speelt, zoals Mali en Congo. "

"Met andere woorden : de terreurgroep mag dan wel verslagen zijn in Syrië en Irak, maar in andere regio's en zelfs op andere continenten wordt ze actief. Het valt trouwens op dat IS opnieuw meer boodschappen via de sociale media verspreidt", besluit Vranckx.

Bekijk hieronder het gesprek met Rudi Vranckx in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen