Videospeler inladen...

"Hoe werkt de rechtbank?" of "Ik ben slachtoffer, wat nu?" Advocaten geven juridisch advies aan jongeren op school

In verschillende scholen in Hasselt en een jeugdcentrum in Genk gaan advocaten gratis juridisch advies geven aan jongeren. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Het proefproject is een primeur in ons land. "Jongeren zitten met heel uiteenlopende vragen: over een studentenjob, van wanneer dat kan, over een Facebookfoto die ongewild verspreid is of over de echtscheidingsprocedure van hun ouders", zegt advocaat en initiatiefnemer Kristof Hermans.

"Ik ben slachtoffer van een misdrijf, wat moet ik doen?", "Ik ben in aanraking gekomen met de politie, wat zijn mijn rechten?" of "Wat gebeurt er eigenlijk op de rechtbank?" Heel wat jongeren hebben wel juridische vragen, maar weten vaak niet waar of bij wie ze terechtkunnen. 

Om daar een antwoord op te bieden, loopt er nu een proefproject in Limburg waarbij een 30-tal advocaten op school of in het jeugdcentrum gratis juridisch advies aan jongeren geven. Dat is een primeur in ons land.

Eerstelijnshulp van advocaten voor jongeren

"We merken dat we weinig minderjarigen bereiken, omdat de drempel gewoon te hoog is om ons te bereiken", zegt initiatiefnemer en advocaat Kristof Hermans aan VRT NWS. "We zien dat ouders die bij advocaten komen vaak niet op de hoogte zijn van wat de procedures zijn, laat staan dat jongeren dat weten. En we moeten en willen die jongeren wel bereiken." Omdat de jongeren moeilijk hun weg vinden naar de advocaten, zetten zij de stap naar de jongeren. 

We zien dat ouders die bij advocaten komen vaak niet op de hoogte zijn van wat de procedures zijn, laat staan dat jongeren dat weten

Kristof Hermans - advocaat

De jongeren zitten met heel uiteenlopende vragen denkt Hermans. "Het kunnen vragen zijn over een studentenjob, van wanneer dat kan, over een Facebookfoto die ongewild verspreid is of over de echtscheidingsprocedure van hun ouders. Het kan echt van alles zijn."

Het is de bedoeling dat de advocaat alleen een eerste advies geeft, er zal dus geen diepgaand onderzoek gevoerd worden. De advocaat die de eerste hulp geeft, zal ook niet de latere - eventuele - advocaat van de jongere zijn.

Scholen reageren enthousiast: "Verlaagt de drempel"

Ook de scholen reageren enthousiast. "De drempel wordt op die manier verlaagd", zegt Vanessa Oeyen, directeur van het Atheneum in Hasselt. "We merken dat leerlingen van verschillende leeftijd hier wel behoefte aan hebben. Bij jongere leerlingen gaat het dan bijvoorbeeld om vragen over de echtscheidingsprocedure van hun ouders, oudere leerlingen komen soms in contact met het gerecht en weten dan niet waar ze terechtkunnen." 

Het project loopt nog ongeveer twee maanden, tot voor het begin van de examens.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen