BELGA/VERGULT

Dat superrijken vluchten voor hoge belastingen heeft weinig met de realiteit te maken

Het argument dat superrijken bij hoge belastingen massaal de vlucht zullen nemen naar gunstige belastingregimes, klopt volgens fiscaal docent Kris Hardies niet: "Hoge inkomens hoeven niet te worden verketterd. Rijk zijn is geen zonde, maar het is ook niet noodzakelijk een verdienste. Debatten omtrent fiscaliteit hebben vooral nood aan correcte informatie, niet aan rechtvaardiging of doemdenken."

opinie
Kris Hardies
Hoofddocent Accountancy aan de Universiteit Antwerpen

“Moeten de (super)rijken meer bijdragen?” Het is een vraag die met enige regelmaat opnieuw opduikt in het publieke debat. De voorbije week ook weer bij ons, met dank aan Groen en Open VLD.

De hoogste inkomens betalen inderdaad de hoogste belastingen en dus zou het dom zijn om hen massaal het land uit te jagen

Een altijd terugkerend argument in deze discussie (van degenen die de vraag met “nee” beantwoorden) is dat “kapitaal vluchtig is”. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vatte het in “Terzake” als volgt samen: “Als je die mensen op deze manier gaat belasten, dreigen de superrijken zich onmiddellijk te verplaatsen.”

Opletten geblazen dus, want voor je het weet, jagen we de rijken het land uit. Het is een boodschap die veel weerklank krijgt, op sociale media, maar ook daarbuiten. De hoogste inkomens betalen inderdaad de hoogste belastingen en dus zou het inderdaad dom zijn om hen massaal het land uit te jagen. 

Honkvast

Het idee dat de superrijken op de vlucht slaan voor hoge belastingen is echter een veronderstelling die met de realiteit weinig te maken heeft. Terwijl Alexandre Van Damme en Gérard Depardieu het nieuws halen, blijft de ruime meerderheid der miljardairs (> 85%) gewoon in hun geboorteland wonen. 

In de Verenigde Staten verhuizen miljonairs zelfs minder vaak van de ene naar de andere staat dan het gemiddelde, hoewel hen dat vaak miljoenen zou besparen. Volgens berekeningen van economen van de befaamde Stanford-universiteit zou de optimale belastingvoet voor inkomens vanaf $1 miljoen maar liefst 68% bedragen. Het maximale tarief bedraagt in de VS vandaag 52,9%, maar in sommige staten zoals Florida en Texas bedraagt het amper 39,6%. In België is het maximumtarief momenteel 50%.

Zwitserland

De gemiddelde Amerikaan is minder honkvast dan de gemiddelde Belg en wordt bovendien, wanneer hij van Georgia naar Florida zou verhuizen, niet gehinderd door taal- en andere culturele barrières.

Het lijkt dus weinig waarschijnlijk dat rijke Belgen massaal het land zouden ontvluchten, terwijl Amerikaanse miljonairs amper mobiel zijn. Ongetwijfeld zaten er tussen de zowat 1.000 Belgen die het voorbije jaar naar Zwitserland verhuisden een aantal die dat om fiscale redenen deden.

Het lijkt dus weinig waarschijnlijk dat rijke Belgen massaal het land zouden ontvluchten, terwijl Amerikaanse miljonairs amper mobiel zijn

Van een “massaal verkassen” lijkt echter geen sprake. In totaal gaat het om iets minder dan 1% van de totale emigratie uit België. De meeste Belgen die naar het buitenland trekken, doen dat voor hun werk en bevinden zich in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Ook Spanje, de VS, het VK vormen vaker een nieuwe bestemming voor de “vluchtende” Belgen dan Zwitserland. Tegenover elke persoon die België jaarlijks verlaat, staan er bovendien 1,3 personen die Zwitserland verlaten.

Jonas Hamers / ImageGlobe

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen