Kinderen met overgewicht gratis naar de diëtist

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil de raadplegingen bij de diëtist terugbetalen voor kinderen tussen zes en zeventien jaar die kampen met overgewicht. Een aangepaste voeding kan wonderen doen maar voor veel ouders is de stap naar een diëtist te groot. Met de nieuwe maatregel zullen kinderen met overgewicht tien keer gratis op consultatie bij de diëtist kunnen. 

Als kinderendocrinoloog in het UZ Brussel ziet professor Inge Gies veel kinderen met overgewicht en obesitas. Ze is blij dat minister De Block aandacht heeft voor overgewicht bij jonge kinderen. Want het probleem komt veel voor - tien tot vijftien procent kampt met overgewicht. En de kans is erg groot dat deze kinderen ook als volwassene te zwaar zullen zijn.

Dr. Gies: "Van de kinderen met overgewicht of obesitas zal zestig procent dat probleem blijven hebben op volwassen leeftijd, met alle mogelijke complicaties van dien. Het is dus fantastisch dat minister De Block de raadplegingen bij een diëtist wil terugbetalen, want we merken dat veel ouders geen professionele hulp zoeken omdat ze de kostprijs te hoog vinden." 

Is zes jaar vroeg genoeg?

De maatregel van minister De Block is bedoeld voor kinderen tussen zes en zeventien jaar. Maar de patiëntjes van dr. Gies worden steeds jonger. "Tien, vijftien jaar geleden kwamen vooral adolescenten met overgewicht op consultatie, maar de laatste tijd zien we ook veel lagereschoolkinderen en kleuters, en zelfs kinderen jonger dan drie jaar." Gies vraagt zich dan ook af waarom de terugbetaling maar geldt vanaf zes jaar.

Werken aan overgewicht doe je het beste zo vroeg mogelijk, zegt Gies. "Het is wetenschappelijk bewezen dat er tussen de vijf en de zeven jaar een belangrijke programmatie van de vetcellen gebeurt. Als arts zijn we die programmatie graag wat voor en willen we ervoor zorgen dat het kind op een gezond gewicht zit voor die leeftijd bereikt is. Want het is cruciaal dat de vetcellen al op erg jonge leeftijd op een juiste manier worden vastgelegd om het risico op overgewicht en cardiovasculaire problemen op latere leeftijd te vermijden."

De rol van de diëtist

De diëtist kan een belangrijke rol spelen voor kinderen met overgewicht of obesitas. Gies: "De diëtist doet meer dan opsommen wat het kind wel en niet mag eten. Samen met de ouders wordt besproken hoe vaak en wanneer het kind een maaltijd neemt en in welke omstandigheden - met het gezin aan tafel of alleen voor de televisie bijvoorbeeld."  

"De diëtist heeft ook de rol om de hele familie te betrekken bij de ganse eetcultuur die rond het eten hangt. Het heeft geen zin om aan een kind van zes jaar te zeggen dat het iets anders op zijn boterham moet gaan leggen. Je moet ook het eetpatroon aankaarten van de ouders en de andere kinderen in het gezin en van de grootouders die in de weekends de zorg voor de kinderen op zich nemen."

De terugbetaling is nog niet voor meteen

Kinderen met overgewicht of obesitas zullen in een periode van twee jaar tien keer gratis naar de diëtist kunnen gaan. Minister De Block trekt vijf miljoen euro per jaar uit voor de maatregel. Maar ouders van kinderen met overgewicht zullen nog even geduld moeten hebben. Het verzekeringscomité van het RIZIV heeft zijn fiat voor de terugbetaling al gegeven, maar de regeling gaat pas in na publicatie in het Staatsblad. En voor wanneer dat is, is nog niet duidelijk. 

Op langere termijn streeft minister De Block naar een volledige terugbetaling voor kinderen en jongeren met overgewicht. De terugbetaling van de raadplegingen bij de diëtist vormt hierbij een eerste stap. 

Meest gelezen