Olivier Somers - Thierry Steemans - Dejan Veljkovic (worden de architecten van de matchfixing genoemd)

Achter de schermen van cruciale wedstrijd KV Mechelen - Waasland-Beveren: reconstructie van mogelijke matchfixing 

Voor het parket van de Voetbalbond staat het vast: KV Mechelen heeft geprobeerd om het resultaat van de cruciale degradatiematch tegen Waasland-Beveren, vorig jaar, actief te beïnvloeden. Vandaag zullen de twee clubs en 13 personen weten wanneer ze zich voor de Geschillencommissie Hoger Beroep zullen moeten verantwoorden. VRT NWS kon de vordering van het Bondsparket inkijken en maakte voor u een reconstructie: wat gebeurde er voor, tijdens en na die wedstrijd? 

We schrijven 10 oktober 2018. De Belgische voetbalwereld davert op zijn grondvesten. In binnen- en buitenland worden er huiszoekingen gehouden bij topfiguren binnen de voetbalwereld in een groot gerechtelijk dossier naar enerzijds witwaspraktijken en anderzijds matchfixing. 

Op 15 maart geeft het federaal parket het dossier over wedstrijdvervalsing aan de voetbalbond. Alles samen 35 stukken uit het strafdossier. De bond start daarop zelf een onderzoek met het oog op disciplinaire sancties en dat onderzoek is nu klaar.

Hun conclusie? KV Mechelen heeft geprobeerd om de match tegen Waasland-Beveren te beïnvloeden, een cruciale wedstrijd in de degradatiestrijd van vorig seizoen in eerste klasse. Vandaag wordt er op een kalenderzitting bepaald wanneer de 2 clubs en 13 betrokken personen zich moeten verantwoorden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep. En dat dus op de dag voor de bekerfinale, waarin datzelfde KV Mechelen het opneemt tegen AA Gent.

Wij reconstrueren voor u wat er in de dagen en weken vóór die cruciale match tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren op 11 maart 2018 allemaal achter de schermen gebeurde, hoe de match beleefd werd en wat er zich nadien afspeelde. Maar eerst geven we een overzicht van wie er voor de commissie moeten verschijnen en welke sportieve straffen ze riskeren.

Lees verder onder de grafiek

Wat gebeurde er vóór de wedstrijd?

In de weken voor de match wordt er duchtig heen en weer getelefoneerd tussen de verschillende hoofdrolspelers in dit verhaal. De telefoongesprekken die Thierry Steemans, financieel directeur bij KV Mechelen, en spelersmakelaar Dejan Veljkovic voeren, zijn niet op twee handen te tellen. Veljkovic is op dat ogenblik de belangrijkste makelaar bij KV Mechelen, en heeft er dus alle belang bij om de club in eerste klasse te houden. Samen met Olivier Somers, ook van KV Mechelen, worden Steemans en Veljkovic als de architecten van de hele matchfixing gezien.

Het zou hun idee geweest zijn om Waasland-Beveren – met name voorzitter Dirk Huyck en financieel directeur Olivier Swolfs - te contacteren. Het zou ook hun idee geweest zijn om spelers van Waasland-Beveren te benaderen met de vraag om vooral niet voluit te gaan en om de voorzitter van Moeskroen en spelers van Eupen te contacteren. Allemaal met één doel volgens het Bondsparket: KV Mechelen koste wat het kost in eerste klasse houden.

Vooral 5 en 6 maart 2018 lijken cruciaal te zijn. Op 5 maart ontmoet Veljkovic Huyck voor het eerst. Een ontmoeting die nauwelijks 20 minuten duurt en plaatsvindt in de garage waarvan Huyck uitbater is. Uit een gesprek dat Huyck daarna voert met Swolfs blijkt dat Veljkovic geld – meer dan 100.000 euro, deels voor de club, deels voor Huyck zelf - aangeboden zou hebben om de match in het voordeel van KV Mechelen te laten kantelen. Maar Huyck lijkt te twijfelen aan de telefoon: hij wil wel helpen, maar geld hoeft voor hem niet. Op 6 maart zien de twee elkaar opnieuw, deze keer in de keukenzaak van de vrouw van Huyck. Om 12.54 uur belt Veljkovic dan naar Steemans met de beruchte woorden: "De keuken is besteld, alles is in orde". (In een verhoor bekent Huyck later dat hij inderdaad benaderd is door Veljkovic, maar dat hij de boot afgehouden heeft en het geld geweigerd heeft).

De keuken is besteld, alles is in orde

Telefoongesprek tussen Dejan Veljkovic en Thierry Steemans

Heel wat telefoongesprekken verder komen we te weten dat Olivier Myny, speler bij Waasland-Beveren wel degelijk gecontacteerd zou zijn. En ook de toenmalige voorzitter van KV Mechelen, Johan Timmermans, wordt volgens het rapport op de hoogte gebracht. In een telefoongesprek van 8 maart vraagt hij aan Steemans of hij het goed begrijpt dat hij geen schrik moet hebben van de match. Steemans voegt toe dat Waasland-Beveren een "mix gaat doen". "Er zijn onderhandelingen met de medische staf, er is sowieso al ambras en ze zijn uitgekeken op de trainer", klinkt het. Een zelfde geluid klinkt er bij Waasland-Beveren, in een telefoongesprek tussen Huyck en Swolfs: "De ploeg gaan tamme leeuwen zijn."

Tot op de dag voor de wedstrijd zijn er intensieve (telefonische) contacten tussen bestuursleden van KV Mechelen en Waasland-Beveren, die ook onderling nog veel naar elkaar bellen. Over spelers die al dan niet gaan spelen, over de ploegopstelling, …

Samengevat zou KV Mechelen op deze zeven manieren geprobeerd hebben om de wedstrijd te beïnvloeden:

  • Dirk Huyck (voorzitter van Waasland-Beveren) benaderen in een poging de wedstrijd om te kopen.
  • Olivier Swolfs, financieel directeur van Waasland-Beveren, benaderen in een poging de wedstrijd om te kopen.
  • Spelers van Eupen, dat op dat moment de degradatieconcurrent was, benaderen.
  • Olivier Myny, speler bij Waasland-Beveren, benaderen via zijn makelaars Walter Mortelmans en Thomas Troch. De boodschap? Ga niet voluit. Daartegenover stond de belofte dat er mogelijk een contract voor Myny klaarlag bij Mechelen.
  • Davy Roef, keeper bij Waasland-Beveren, benaderen via zijn makelaar Evert Maeschalck. Ook hier was de boodschap: ga niet voluit.
  • Paul Allaerts, CEO van Moeskroen, benaderen om de wedstrijd tussen Eupen en Moeskroen te beïnvloeden.
  • Informatie verzamelen over de tegenpartij (de ploegopstellingen, de inzetbaarheid van bepaalde spelers…).

Hoe verliep de wedstrijd zelf?

En dan breekt 11 maart 2018 aan. Een cruciale dag voor de degradatiestrijd. Zowel KV Mechelen (dat tegen Waasland-Beveren speelt) als Eupen (dat het opneemt tegen Moeskroen) kunnen nog degraderen. 

Voor de match heeft KV Mechelen een bonus van één doelpunt. Dat betekent dat Eupen dus met één doelpunt méér moet winnen tegen Moeskroen dan KV Mechelen tegen Waasland-Beveren. In de aanloop naar de match was al hardop de vraag gesteld of Moeskroen, dat in een zwakke periode zat, wel voluit zou gaan in Eupen.

Lees verder onder de foto.

Supporters tijdens de match

Tot de 70e minuut is er geen vuiltje aan de lucht voor KV Mechelen. Mera en Bandé zetten hun club op 2-0 met doelpunten waar niet al te veel op aan te merken viel. In Eupen-Moeskroen staat het op dat moment nog 0-0. Achter de Kazerne bouwen ze al een voorzichtig feestje. Maar dan kantelt het plots. In 20 minuten tijd scoort Eupen, onder meer dankzij een hattrick van de toen onbekende Japanner Toyokawa, maar liefst vier keer. Intussen proberen ze in Mechelen vruchteloos nóg meer te scoren, maar onder meer een sterke Davy Roef, keeper bij Waasland-Beveren, belet dit.

Na het laatste fluitsignaal is de verslagenheid groot, maar dat slaat al snel om in verontwaardiging. "Tot de 70e minuut stond het daar 0-0 en plots maken ze er nog 4. Dat is simpelweg schandalig. Ik hoop dat dit onderzocht wordt", klinkt het bij Mechelenspits Nicolas Verdier. En ook de voorzitter van Mechelen uit zijn bedenkingen. 

Niemand denkt er op dat moment aan dat de match tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren (ook?) niet koosjer verlopen zou zijn, al gaan Eupen en Moeskroen wel meteen in de tegenaanval. "Mechelen zou beter voor zijn eigen deur vegen. Er zijn deze week dingen gebeurd die te gek voor woorden zijn, allemaal om ons te destabiliseren", zegt de doelman van Eupen. Het Bondsparket heeft intussen geconcludeerd dat er te weinig bewijzen zijn tegen Eupen of Moeskroen. Die match werd dan ook "geklasseerd zonder gevolg".

Bekijk hier het verslag van toen en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Wat gebeurde er ná de wedstrijd?

Ondanks de verwoede pogingen van KV Mechelen om in eerste klasse te blijven, degradeert de club dus. KV Mechelen wint immers wel met 2-0 van Waasland-Beveren, maar Eupen verslaat Moeskroen met een spectaculaire 4-0. 

De gemoederen lopen stevig op na de wedstrijd, bewijst een incident tussen Huyck en Somers in de skybox van Veljkovic. "Hij heeft mij een klap in de nek gegeven met de woorden "Ge hebt geen ballen aan uw lijf, krapuul, de Walen kunnen het wel regelen en gij…"", verklaart Huyck.

Hij heeft mij een klap in de nek gegeven met de woorden "Ge hebt geen ballen aan uw lijf, krapuul, de Walen kunnen het wel regelen en gij…"
Dirk Huyck tijdens een van zijn verhoren

Maar ook Huyck zelf is allesbehalve tevreden. "Een klote resultaat" en "een dramatische dag", zo omschrijft hij het. "Beide ploegen zijn er niets mee (…). Het was beter als KV Mechelen in eerste klasse was blijven spelen", fulmineert hij in een telefoongesprek met ondervoorzitter Jozef Van Remoortel. Toch treft Waasland-Beveren volgens Huyck geen schuld. "Ze hebben geen enkele bal tussen de palen getrapt", klinkt het.

Ook in de dagen na de wedstrijd zijn er nog verschillende telefoongesprekken. Zo belt Stefaan Vanroy op 12 maart naar Dejan Veljkovic, die vertelt dat "de keeper en verdedigers van Moeskroen geld gekregen hebben". "Jullie vriend Mogi (spelersmakelaar Bayat) heeft alles gedaan opdat Eupen in eerste klasse blijft", waarop hij Bayat "smeerlap" noemt. Ook Huyck heeft nog contact met Veljkovic: "Het was heel gezellig tot, jammer, 10 minuten voor de tijd". 

Het was heel gezellig tot, jammer, 10 minuten voor de tijd

Dirk Huyck in een telefoongesprek met Dejan Veljkovic

Uit die commentaren kunnen we opmaken dat er bij de verschillende pionnen in dit verhaal het idee leeft dat er méér aan de hand was dan die ene wedstrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren. Voortdurend wordt er in telefoongesprekken verwezen naar andere clubs, andere makelaars …

Wat gaat er nu gebeuren?

Voor KV Mechelen, Waasland-Beveren en de 13 personen kan het onderzoek van het Bondsparket nog een staartje krijgen op sportief vlak, daarover zal de Geschillencommissie Hoger Beroep beslissen. Of het verhaal ook een gerechtelijk vervolg krijgt, dat zullen we later pas weten. In dat gerechtelijk onderzoek zijn trouwens ook twee scheidsrechters en drie journalisten in verdenking gesteld. 

Meest gelezen