Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Spanje blokkeert kandidatuur van gewezen leider van Catalonië Puigdemont voor Europese verkiezingen

Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van Catalonië, zal niet mogen opkomen bij de Europese verkiezingen. Dat heeft de Spaanse kiescommissie beslist na klachten van conservatieve partijen.

Puigdemont was kandidaat voor zijn conservatief-nationalistische partij JuntsxCat ("Samen voor Catalonië") voor de Europese verkiezingen. Volgens die partij was het de bedoeling om "de stem te laten horen van Catalonië, dat een onafhankelijke republiek wil zijn in het hart van de instelling die de Europese burgers vertegenwoordigt".

Dat was niet naar de zin van de conservatieve Partido Popular (PP) en de liberale centrumpartij Ciudadanos/Ciutadans, die elk een klacht indienden bij de Spaanse kiescommissie. Die heeft nu geoordeeld dat Puigdemont geen kandidaat kan zijn. 

Die twee partijen reageren tevreden, maar JuntsxCat laat het daar niet bij en zal "alle mogelijke gerechtelijke middelen in Spanje en in Europa aanwenden om de rechten van de kandidaten te verdedigen".

Dat is niet helemaal zonder gevolgen, want bij de Spaanse verkiezingen van gisteren hebben de Catalaanse separatisten van JuntsxCat en ERC 22 zetels in het Spaanse parlement in de wacht gesleept. Ze zouden zo bij de volgende coalitievorming een rol kunnen spelen. De Spaanse socialistische PSOE van premier Pedro Sánchez is nu de grootste partij van Spanje, maar hij heeft geen absolute meerderheid, ook niet met de radicaal-linkse Podemos. Als Sánchez een stabiele regering wil, zal hij wellicht de steun van Catalaanse nationalisten nodig hebben.

Puigdemont zelf leeft in ballingschap in ons land. Eerder was ook een poging afgeblokt om kandidaat te zijn bij Catalaanse verkiezingen. Die zijn wel gewonnen door de partijen die zijn streven naar onafhankelijkheid steunen.

Meest gelezen