Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Sri Lanka verbiedt gezichtssluiers; kerk wil dat politie strenger optreedt, want anders...

In Sri Lanka mogen vrouwen voortaan niet meer de straat op als ze hun gezicht volledig verbergen. De maatregel moet de veiligheid verhogen na de bloedige aanslagen van 21 april. De spanningen tussen christenen en moslims lopen intussen op en de kerk eist dat de politie efficiënter en strenger optreedt.

In Sri Lanka mogen vrouwen op straat geen boerka of nikab meer dragen, dat zijn sluiers die alleen de ogen vrijlaten. Dat heeft president Maithripala Sirisena beslist na de zware aanslagen op Pasen in kerken en hotels. De maatregel is nodig voor de nationale veiligheid, zegt de president, iedereen moet identificeerbaar zijn.   

Niet dat er in Sri Lanka veel vrouwen zijn die dat dragen, want de moslims vormen er een kleine minderheid van nog geen 10 procent en ook binnen die gemeenschap zijn boerka's of nikabs erg uitzonderlijk.

De maatregel is dan ook vooral bedoeld om het onveiligheidsgevoel te beperken, want sinds de aanslagen zijn de spanningen in Sri Lanka, vooral dan tussen de christelijke en de moslimgemeenschap fors opgelopen. Vorige week heeft de politie meer dan 700 Pakistaanse vluchtelingen uit de overwegend christelijke stad Negombo moeten evacueren. Het ging om ahmadiyya-moslims die in Pakistan vervolgd en gediscrimineerd worden en erg vaak zelf het doelwit zijn van moslimextremisten.

"Nieuwe aanslagen zijn mogelijk"

Intussen waarschuwen de veiligheidsdiensten in Sri Lanka dat "een nieuwe golf van terreuraanslagen mogelijk blijft". Mogelijk zouden die uitgevoerd kunnen worden door mensen in politie- of legeruniform.

Volgens premier Ranil Wickremesinghe zijn er nog tientallen vermoedelijke terroristen op de loop. Het gaat vaak om erg nauwe groepjes van familieleden of vrienden die mondelinge afspraken maken en daardoor ontsnappen aan elektronische opsporing.

Intussen zijn er ook huiszoekingen gehouden bij vermoedelijke leden van de terreurgroep IS in de deelstaat Kerala in het zuiden van India. Daar zouden drie mensen zijn opgepakt. Het is niet duidelijk of dat onderzoek te maken heeft met de aanslagen in Sri Lanka.

Aartsbisschop waarschuwt voor vergelding

Intussen eist de katholieke kerk in Sri Lanka dat de politie efficiënter en harder optreedt tegen moslimextremisten. Volgens kardinaal Malcolm Ranjith zal de kerk anders niet in staat zijn om te voorkomen dat christenen "het recht in eigen handen gaan nemen". "De veiligheidsdiensten moeten allen optreden alsof het om een oorlogstoestand gaat", aldus de kardinaal.

Politie moet vermijden dat mensen het recht in eigen handen nemen

Kardinaal Malcom Ranjith, hoofd van de katholieke kerk in Sri Lanka

Gisteren zijn er geen zondagsvieringen gehouden in de kerken in Sri Lanka uit vrees voor nieuwe aanslagen. Wel konden gelovigen missen bekijken op de televisie. Het is wel de bedoeling dat volgende zondag een aantal erediensten in sommige kerken hervat worden.

De kardinaal wil anderzijds de moslimgemeenschap geruststellen dat de kerk geen wraakacties zal toelaten of zal toedekken. De bevolking van Sri Lanka bestaat voor meer dan 70 procent uit boeddhisten en nog eens voor 14 procent uit hindoes. Moslims vormen net geen 10 procent en christenen ongeveer 8 procent.

Meest gelezen