Geen partijlogo's op stembiljetten door USB-sticks met te weinig capaciteit

Wie op 26 mei gaat stemmen, zal het moeten stellen met een stembiljet zonder partijlogo's. Volgens Binnenlandse Zaken komt dat omdat de USB-sticks met informatie over de stembiljetten te weinig geheugencapaciteit hebben. Deze keer staat er op de USB-sticks ook een audiomodule voor blinden en slechtzienden, waardoor er niet genoeg opslagcapaciteit voor de partijlogo's overblijft.

Om de papieren stembiljetten en de stemcomputers gelijk te behandelen, worden ook de papieren stembiljetten zonder logo gedrukt.

In 2014 was het wel mogelijk om partijlogo's af te beelden op de kiesbrieven, maar nu voorziet Binnenlandse Zaken een audiomodule voor blinden en slechtzienden die de stemcomputers gebruiken. Die geluidsbestanden nemen zoveel opslagruimte in beslag dat er geen plaats voor beeldbestanden overblijft.

Hoewel de audiomodule alleen in Aalst en Mechelen zal worden gebruikt, zijn de gevolgen te zien in de lay-out van de stembiljetten over heel het land. Of de partijlogo's bij toekomstige verkiezingen wel terug op het stembiljet zullen verschijnen, is nog niet duidelijk. Binnenlandse Zaken heeft nog niet beslist of tegen de volgende verkiezingen USB-sticks met bijkomende opslagruimte worden aangekocht.

Meest gelezen