Videospeler inladen...

Waarom is Vlaanderen waterarm?

De warme zomers van de voorbije jaren hebben burgers en boeren met de neus op de feiten gedrukt. Veel rek zit er niet op onze watervoorraden.

“We vergeten dat we eigenlijk in een waterarme regio zitten,” zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. Vlaanderen heeft een watervoorraad van 1.500 kubieke meter per persoon per jaar. Volgens internationale normen is dat “zeer weinig”. Als je onder de 1000 kubieke meter zit, is er sprake van een “ernstig watertekort”. Ter vergelijking, in Nederland heeft iedereen 5.000 kubieke meter per jaar ter beschikking. 

Delta

Grote delen van Nederland liggen bijzonder laag, bovendien ligt het in de delta van drie grote rivieren: de Schelde, de Rijn en de Maas.  Vlaanderen heeft, op de Schelde na, geen echt grote rivieren. Vlaanderen is ook een dichtbevolkte regio met veel lintbebouwing. Door dit rommelig ruimtegebruik hebben we veel verharde oppervlaktes. Vandaag is 14,5 procent van de bodem verhard en dat percentage stijgt nog. “Dagelijks komt er nog 3 hectare verharde oppervlakte bij, beton, asfalt, klinkers, plaveien”, zegt professor waterbeheer Patrick Willems van de KU Leuven. Door die verharding stroomt het regenwater naar de riolen, beken en rivieren in plaats van door te sijpelen naar de grondwaterlagen.

grondwaterlagen met onvoldoende water, bron: Vlaamse Milieumaatschappij

Als je bij deze drie factoren (bevolking, verharding, geen grote rivieren) de klimaatverandering meetelt, krijg je een recept voor waterproblemen. “We hebben 800-900 mm neerslag per jaar”, zegt professor waterbeheer Patrick Willems van de KU Leuven: “door de opwarming krijgen we meer weersextremen zoals fellere regenbuien, meer water op korte tijd, en tegelijk droge periodes die nog droger zijn. Dus aan de ene kant meer wateroverlast, aan de andere kant meer droogte en dus ook meer gevaar voor waterschaarste.”

Door de opwarming krijgen we meer weersextremen: meer regen op korte tijd, maar ook periodes van grotere droogte

Patrick Willems, professor waterbeheer KU Leuven

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen