Videospeler inladen...

Werkt mysterieuze witte walvis voor het Russische leger?

Noorse vissers hebben een witte beloegawalvis waargenomen die uitgerust was met een harnas. Het dier had het gemunt op hun boten. Experts vermoeden dat het wel eens getraind zou kunnen zijn door het Russische leger. 

Het voorval dateert van vorige week en gebeurde voor de kust van Inga, een klein vissersdorp op het eiland Ingøya in het noorden van Noorwegen. Vissers merkten op dat de beloega die tussen hun boten zwom, een harnas droeg. Het dier was allesbehalve schuw en begon op een gegeven moment aan kabels en touwen te sleuren die overboord hingen.  

Sint-Petersburg

Experts die het harnas konden verwijderen, denken dat het diende om camera's of wapens op te monteren. Omdat de naam Sint-Petersburg erin gegraveerd was, vermoeden de experts dat het dier getraind werd door het Russische leger, om te worden ingezet voor operaties onder water. 

Dat vermoeden is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. In de jaren 1980 trainde de toenmalige Sovjet-Unie dolfijnen om onder water wapens op te sporen. Ook de Amerikanen gebruikten dolfijnen voor militaire doeleinden.  

We weten dat Rusland walvissen heeft getemd in gevangenschap. Na hun vrijlating zochten sommige onze schepen op.

Audun Rikardsen, marinebioloog, UiT-universiteit Tromsø

Marinebioloog Audun Rikardsen, verbonden aan de UiT-universiteit In Tromsø, heeft aan de Noorse publieke omroep NRK gezegd dat het dier dat de vissersboten onlangs belaagde, allicht afkomstig is van de Russische zeemachtbasis in Moermansk. Het leger zou daar samen met een onderzoeksinstituut beloega's trainen om basissen te bewaken en  indringers te doden.        

Al blijken beloega's niet meteen de meest geschikte dieren te zijn voor dergelijke opdrachten. Ze zijn namelijk te gevoelig voor koude en hebben ook moeite om menselijke bevelen te onthouden. Zeehonden en dolfijnen zijn daar veel beter in, zo hebben onderzoekers ontdekt. 

Bekijk een filmpje van de witte walvis die vermoedelijk voor de Russen werkt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen