Zelfmoordlijn voerde voorbije 40 jaar gemiddeld 18 gesprekken per dag

De Zelfmoordlijn bestaat 40 jaar. Op 30 april 1979 zat er voor het eerst een vrijwilliger klaar om mensen met zelfmoordgedachten of mensen uit hun omgeving een luisterend oor te bieden. Sindsdien werden meer dan 267.000 gesprekken gevoerd, of gemiddeld zowat 18 per dag. Al ligt dat aantal de laatste jaren ruim dubbel zo hoog. 

Naar aanleiding van de 40ste verjaardag lanceert de Zelfmoordlijn, die steeds op zoek is naar extra vrijwilligers, een campagne met Bekende Vlamingen, onder wie Danira Boukhriss en James Cooke.

Op 40 jaar tijd is er veel veranderd bij de Zelfmoordlijn: oproepen zijn nu gratis, de lijn is de klok rond bemand, chat en e-mail werden toegevoegd, het verkorte oproepnummer 1813 werd ingevoerd ... "Maar het basisprincipe veranderde niet: de drempels voor mensen met zelfmoordgedachten om een gesprek aan te gaan zo laag mogelijk maken", aldus Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, waar de Zelfmoordlijn deel van uitmaakt.

Wat ook veranderde, is het aantal oproepen. In het allereerste jaar waren er volgens Pauwels zowat 150 oproepen, in 2018 waren dat er 14.287 (of gemiddeld bijna veertig per dag, via telefoon, chat en mail).

"Het aantal oproepen is gigantisch gestegen", zegt de directeur. Zij voegt wel toe dat het aantal zelfdodingen, of het aantal pogingen daartoe, de voorbije decennia nauwelijks is veranderd. De toename heeft eerder te maken met de toegenomen bekendheid en bereikbaarheid van de Zelfmoordlijn.

Voor de campagne "40 jaar Zelfmoordlijn. Maak mee het verschil" gingen vier bekende Vlamingen - Danira Boukhriss, Leah Thys, James Cooke en Hans van Alphen - in gesprek met een anonieme vrijwilliger. Aan de hand van video's van die gesprekken wordt het belang van praten over zelfmoord benadrukt en wordt iedereen aangemoedigd om het gesprek met mensen die het moeilijk hebben niet uit de weg te gaan.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen