1 mei: ABVV wil extra Algemene Sociale Bijdrage om "kathedraal" van sociale zekerheid te vrijwaren

Op de vooravond van 1 mei – het Feest van de arbeid – blaast de socialistische familie verzamelen in de Vooruit in Gent. Topvrouw Miranda Ulens van het ABVV pleitte er voor een extra Algemene Sociale Bijdrage. Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten wil meer geld voor de zorg.

Algemeen secretaris Miranda Ulens van de socialistische vakbond ABVV wil verandering na de verkiezingen van 26 mei. Speerpunten daarin zijn koopkracht, kwaliteit op de werkvloer en een sociaal oog voor het klimaat.

“Koopkracht is nodig om waardig en goed te kunnen leven. Als de facturen hoger worden en de prijzen in de winkels stijgen, dan moet het inkomen op een gelijke manier volgen.” En dus zei de ABVV-topvrouw dat het minimumloon drastisch omhoog moet  en dat de uitkeringen sterk verhoogd moeten worden.

Kwaliteit op de werkvloer betekent “jobs met goede contracten, een goed loon en goede werkomstandigheden. En vooral ook werk voor iedereen. ” Op vlak van klimaat moet de transitie duurzaam en sociaal zijn: “Dat betekent heel eenvoudig dat elk idee moet onderworpen worden aan een sociale toets. Of dat nu om rekeningrijden gaat, of de salariswagen of klimaatneutraal bouwen. “

Om dat alles te bekostigen, wil het ABVV een extra Algemene Sociale Bijdrage, “die meer fondsen voorziet voor de sociale zekerheid (…) een duurzame kathedraal die zorgt voor koopkracht, die zorgt voor zekerheid.”   

Zekerheid was ook al de kernboodschap in de toespraak van SP.A-voorzitter John Crombez in de Vooruit. En net als Crombez zegt Ulens dat er voor haar speerpunten socialisten zullen nodig zijn.

Algemeen secretaris Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten hekelde “de zorg die voor velen onbetaalbaar wordt”. Hij eiste voldoende financiering voor zorgverstrekkers “zodat mensen weten wat ze moeten betalen en vooral dat ze het kunnen betalen, voldoende ziekenhuisfinanciering zodat de supplementen kunnen teruggedrongen worden, liefst overbodig worden, en investeren in geestelijke gezondheidszorg zodat door de juiste zorg, niet langer levens verloren gaan.”

Meest gelezen