Archieffoto
2018 Alexis Sciard/IP3

Waarom 1 mei in Parijs niet rood wordt maar gitzwart, met een beetje geel

Vorig jaar al was 1 mei een nachtmerrie voor de Franse veiligheidsdiensten, omdat vandalen en anarchistische "Black Blocks" zich tussen de manifestanten hadden gemengd. Dit jaar wordt gevreesd voor een nieuwe Apocalyps, na een zorgwekkende oproep op Facebook.

Vorig jaar moesten de manifestanten van de traditionele 1 mei-optocht de brug "Pont d'Austerlitz" over de Seine nemen. Dat liep uit op chaos, want op de brug stonden zo'n 1200 in het zwart geklede individuen opgesteld. Veel van hen waren anarchistische en anti-kapitalistische Black Blocks. Auto's, winkels  en een vestiging van Mc Donald's gingen in vlammen op.

Dit jaar roepen diezelfde Black Blocks op Facebook op tot wat ze noemen "de ultieme actie. Parijs wereldhoofdstad van de  opstand. Gele hesjes en anarchisten, één strijd!" Maar de politie zal deze keer niet laten begaan. Een nieuwe baas en een nieuwe tactiek moeten een oplossing bieden.

brand Mc Donald's, 1 mei 2018
2018 Alexis Sciard/IP3

Een brug kan je niet verdedigen, een charge kan mensen in  het water doen belanden 

woordvoerder politie-vakbond

"Het wordt dit jaar een moeilijke 1 mei" vreest ook de kamer van koophandel. "Moeilijker dan andere jaren", en dat wil dus wat zeggen. Alle winkels op het parcours van de optocht blijven dicht. Alles wat los zit, terrassen incluis, wordt binnengehaald. Dit jaar moet er wel geen brug worden overgestoken. Om het de ordediensten gemakkelijker te maken ligt het hele traject op de linker-Seineoever. De 1 mei-optocht loopt van Montparnasse naar de Place d'Italie. "Een brug is voor de politie extra moeilijk, omdat je bij een charge mensen in het water kan doen terechtkomen" zeggen bronnen bij de politie.

1 jaar later, veel veranderd maar niet altijd ten goede

Sinds vorig jaar is er natuurlijk veel gebeurd. De "affaire-Benalla" is uitgebroken. Alexandre  Benalla, de veiligheidsagent die heel dicht bij president Macron stond, bleek persoonlijk mee op 1-mei manifestanten te hebben geklopt. Uitgerust met politie-kentekens, waar hij helemaal geen recht op had. De man is intussen de laan uitgestuurd. Duizenden betogers hebben aangekondigd dat ze Benalla "op passende wijze" zullen herdenken.

Maar vooral: de zaterdagbetogingen van de gele hesjes werden het speelterrein van "casseurs" - vandalen die staan voor plunderingen, geweld en vernielingen. Volgens officiële cijfers zijn meer dan 1200 agenten gewond geraakt. Maar ook de politie zelf gaat niet vrijuit. Er was kritiek op hun gebrekkige en al te passieve strategie. En sommige agenten gebruikten buitensporig geweld, waar ook onschuldige betogers het slachtoffer van werden. Duizenden manifestanten raakten gewond, tientallen zijn voor het leven verminkt. De verhouding tussen ordediensten en de gele hesjes is dus zo mogelijk nog meer verzuurd dan ze al was.

Binnenlandminister Castaner en de nieuwe Parijse politiechef Lallemant
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Apocalyps of toch slimme politie-tactiek?

De vorige politiechef van Parijs is intussen de laan uitgestuurd, hij kreeg een onvoldoende, hij "stond erbij en keek ernaar". Een voorbeeld? Toen luxe-restaurant de Fouquet's op de Champs Elysées in vlammen opging grepen de agenten veel te laat in. Zijn opvolger Didier Lallement is een man van de harde lijn. Minister van Binnenlandse Zaken Castaner gaf hem trouwens meteen de opdracht een nul-tolerantie te hanteren.

Lallement heeft ook nieuwe tactieken uitgestippeld. De ordediensten gaan straks "au contact". Ze zullen dus niet afwachten maar relschoppers zelf aanvallen. De brigades zijn ook veel mobieler, en zullen naar verluidt proberen grote groepen relschoppers in tweeën te splitsen. Tot slot is het aantal agenten dat op de been wordt gebracht ongezien. Er is sprake van ruim twee keer meer politie dan op 1 mei vorig jaar.

Parijs 1 mei 2018
2018 Christophe Morin/IP3

Robocop tegen Black Block?

Hoe dan ook wordt het een belangrijke test voor de aanpak van de nieuwe politiechef.  Het wordt een beetje Robocop tegen Black Block. Die laatsten zijn geen doetjes, in hun middens worden tekeningen verspreid van hoe je een agent het beste kan raken. "De knieën viseren" is één van hun adviezen.

Veel agenten zijn de uitputting nabij. Toen staatssecretaris Nunez deze week moest worden beschermd tijdens zijn bezoek aan een voorstad van Tours daagden drie op de vier opgeroepen agenten niet op. Allemaal ziek, of niet in staat om te werken. Volgens hun vakbonden hadden sommigen op 4 dagen tijd bijna 90 uur geklopt... Voor de agenten wordt 1 mei alweer een zware "Dag van de Arbeid". En de vakbonden die gehoopt hadden hun rode en sociale bekommernissen in de verf te zetten zien het met lede ogen aan. Alle aandacht gaat straks ongetwijfeld weer naar veiligheid en geweld.

Bekijk meer over de protesten in Parijs in onderstaande video.

Videospeler inladen...

Meest gelezen