Videospeler inladen...

1 meitoespraak SP.A-voorzitter John Crombez: "Klimaatmaatregelen die sociaal aanvaardbaar en betaalbaar zijn"

SP.A wil dat klimaatmaatregelen sociaal aanvaardbaar zijn en betaalbaar voor iedereen. Dat heeft partijvoorzitter John Crombez gezegd in zijn 1 meitoespraak in zijn thuisbasis Oostende. Gisteren gaf hij ook al een toespraak in Vooruit in Gent. 

Als SP.A na de verkiezingen in een regering stapt, is dat om de wachtlijsten in de zorg weg te werken en de btw op elektriciteit te verlagen tot 6 procent. Dat zijn breekpunten, zei Crombez in Gent.

Vandaag in Oostende stond hij stil bij de klimaatuitdagingen. Die moeten voor SP.A haalbaar en betaalbaar zijn. De kosten mogen niet afgeschoven worden op "de gewone werkmens". "Het klimaat oplossen doe je niet door mensen die nu nog een biefstuk eten een schuldgevoel aan te praten", zei hij.

SP.A pleit voor gratis openbaar vervoer tot 18 jaar, om jongeren er nu al van te overtuigen dat de auto niet altijd de oplossing is. Volgens Crombez kunnen jongeren met het geld dat de huidige regering uitgaf aan straaljagers 500 jaar gratis op bus en tram. De Vlaamse socialisten willen de komende vijftien jaar alle woningen in Vlaanderen isoleren. De overheid zou via de netbeheerders de kost daarvan voorschieten. De mensen zouden die kost via hun lagere energiefactuur elke maand terugbetalen. 

Crombez stelt ook maatregelen voor die wonen opnieuw betaalbaar maken. De huidige Vlaamse regering trok de huurwaarborg op van twee naar drie maanden. SP.A wil die maatregel ongedaan maken. Om de wachtlijsten voor een sociale woning aan te pakken, wil SP.A de komende jaren "minstens 100.000 sociale woningen extra bouwen". 

Videospeler inladen...

Zekerheid

In zijn 1 mei-toespraak in de Vooruit in Gent kon SP.A-voorzitter John Crombez het niet genoeg herhalen: de mensen willen zekerheid, en die zekerheid kan alleen van zijn partij komen, “de SP.A is nodig”, zei hij letterlijk. 

“Opnieuw geloven in de toekomst begint bij zekerheid”, was de titel van de toespraak van Crombez. Dat doet denken aan “Louis Tobback, uw sociale zekerheid”, de slogan waarmee de SP.A (toen nog SP) naar de verkiezingen van 1995 trok. De partij hield toen tot veler verbazing stand na de Agusta-schandalen.  

En er waren nog wel wat historische referenties (over de plaats van de toespraak, de Gentse Vooruit, als “kiem” van de socialistische idee), alsof de SP.A-voorzitter duidelijk wou maken dat het (opnieuw) historische verkiezingen zijn. Gezien de 12,7 procent van de laatste “politieke barometer” is dat niet zo vergezocht. En dus hoorden we “SP.A is nodig” en “Vandaag voeren wij opnieuw die strijd. Omdat niemand anders het zal doen.”

De strijd die gevoerd wordt, is die voor zekerheid, want “zekerheid is het begin van alles”. Maar met die zekerheid is het volgens de SP.A-voorzitter de voorbije vijf jaar bergaf gegaan: elke factuur is verhoogd, langer werken voor minder pensioen, minder zorg en meer zorgen, duurder onderwijs, meer dan de helft van de Vlamingen kan niet of moeilijk sparen, mensen die werken en niet meer rondkomen… Het lijstje met klachten over het centrumrechtse beleid van de Zweedse coalitie is bekend.

Voor Crombez is het duidelijk, “dit moet stoppen”, en hij herhaalde nog eens de voorstellen van SP.A: een maximumfactuur in het onderwijs, een minimumloon van 1600 euro per maand, en een minimumpensioen van 1500 euro voor wie 42 jaar gewerkt heeft, “ook voor zelfstandigen en freelancers”. Bij elk voorstel wist de SP.A-voorzitter te melden dat er bij de Vlamingen een “draagvlak” is van 80 tot 85 procent. Een draagvlak, u weet nog wel dat dat er volgens N-VA niet was voor de kilometerheffing.

Lagere btw op elektriciteit en geen wachtlijsten meer

“Een draagvlak van 85 procent” is er volgens Crombez ook voor een lagere energiefactuur, en dat wordt dan ook de speerpunt van de verkiezings­beloften: “Maar het eerste dat we zullen doen, is de btw op elektriciteit verlagen van 21 procent naar 6 procent. (…) Want als vandaag 1 op de 5 Belgen gewoon zijn elektriciteitsrekening niet kan betalen, dan is dat een regelrechte schande.”

De sneer naar N-VA en de kilometerheffing was er voor de goede verstaander, want N-VA werd nergens genoemd. De sneren naar Open VLD en CD&V waren duidelijker, met name als Crombez het had over “de crisis in de zorg”, die zich toont in de wachtlijsten in de jeugd- en gehandicaptenzorg: “En dan is er maar één conclusie: en die is dat met een liberale dokter op Volksgezondheid die vooral aandeelhouders van de farma in plaats van patiënten soigneert, en na 15 jaar CD&V op welzijn, Vlaanderen vandaag een zorgcrisis beleeft.“

Crombez beloofde om de wachtlijsten weg te werken. Dat en goedkopere elektriciteit zijn voor SP.A zelfs twee breekpunten voor regeringsdeelname op respectievelijk Vlaams en federaal niveau. Volgens Crombez heeft het Planbureau de voorstellen doorgerekend en zijn ze perfect haalbaar.

Bekijk de reportage over 1 mei bij de SP.A uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen