Videospeler inladen...

Aftredend Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA): "De Kamer kan het met 100 in plaats van 150 leden doen"

De Kamer kan prima functioneren met 100 leden in plaats van de 150 leden vandaag. Dat zegt aftredend Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) in "De afspraak".

Met 150 zijn ze vandaag, onder wie 87 Nederlandstaligen en 63 Franstaligen: de leden van de Kamer, het wetgevende orgaan van het federale staatsniveau in ons land. Als het van aftredend Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) afhangt, kan het in de toekomst met gevoelig minder politici op de groene banken.

"Ze zijn met veel te veel", zegt hij in "De afspraak" over het aantal parlementairen. "Wij zijn met 150, het Vlaams Parlement heeft 124 leden. Het is behoorlijk willekeurig, maar ik denk dat we het met twee derde zeker kunnen doen. Het is natuurlijk wat je afspreekt. Dan moet je misschien ook eens naar het kiessysteem kijken."

Bracke doet de uitspraak in eigen naam. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt zeker weet wat mijn partij hierover zegt, maar als je jezelf ernstig neemt en vindt dat je lean and mean (slank en doelgericht) moet besturen, dan moet je bij jezelf beginnen."

"Ik ben de partij niet. Ik leg het nu op tafel. De politiek moet afslanken, zonder meer. Ook de financiering van de politieke partijen moet afslanken. Zoiets moet je in consensus beslissen."

Bekijk hieronder het bewuste fragment in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Siegfried Bracke in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen