Belgische programmeur kraakt 20 jaar oude, prestigieuze computerpuzzel

De Belg Bernard Fabrot, die door zelfstudie leerde programmeren, is erin geslaagd een cryptografische puzzel op te lossen die in 1999 werd ontwikkeld door het befaamde MIT (Massachusetts Institute of Technology). Het verhaal is onder meer te lezen op de Amerikaanse site Wired.com.

De bedenker van de puzzel, Ron Rivest, ging ervan uit dat het 35 jaar zou duren vooraleer de puzzel opgelost zou geraken. Maar op 15 april van dit jaar kon Fabrot de oplossing voorleggen. Hij deed er uiteindelijk amper 4 jaar over. De puzzel is een onderdeel van een tijdscapsule. Daarin zitten items van onder meer Microsoft-oprichter Bill Gates.

De wiskundige puzzel was zeker niet van de minste. De essentie was om een begingetal te vinden, waarvan vervolgens een miljoen keer een miljoen het kwadraat moest worden genomen. Dat vereist opeenvolgende berekeningen: zonder het begingetal was het eerste kwadraat onvindbaar, zonder het eerste het tweede, enzovoort... Hierdoor was het onmogelijk om verschillende computers tegelijk te laten draaien.

Fabrot, die actief is als zelfstandig programmeur, zegt dat hij pas in 2015 toevallig op het vraagstuk stootte. Hij liet zijn desktop thuis 24 uur op 24 berekeningen uitvoeren. Na drieënhalf jaar kon de Belg de code kraken. "Gedurende al die jaren heb ik niemand verteld dat ik aan het proberen was de puzzel op te lossen, behalve enkele goede vrienden", aldus Fabrot aan het Amerikaanse technologiemagazine Wired.

Zijn doorbraak kwam net op tijd, want ook een groep computerwetenschappers en experts in cryptografie hadden een project opgezet, met de bedoeling de MIT-puzzel te kraken. Ze waren er al in geslaagd een algoritme te ontwikkelen dat tien keer sneller rekent dan een klassieke computerprocessor.

Nu de code gekraakt is, kan ook de tijdcapsule uit 1999 geopend worden. Dat zou gebeuren op 15 mei. De inhoud van de capsule is grotendeels onbekend, maar ze bevat een vijftigtal items van onder meer Tim Berners-Lee, uitvinder van het wereldwijde web, Bob Metcalfe, uitvinder van ethernet, en dus van Microsoft-stichter Bill Gates. Fabrot zegt aan Wired dat hij het meest nieuwsgierig is naar een van de eerste computerspelletjes: "Zork". Ook dat bevindt zich in de capsule.

Meest gelezen