Diepenbeek keurt aanbesteding voor afschaffen overwegen goed

De gemeenteraad van Diepenbeek heeft de aanbesteding goedgekeurd voor het afschaffen van drie overwegen. In de Waardestraat en de Molenstraat worden die vervangen door bruggen. In het centrum van Diepenbeek komt er een tunnel onder het spoor.

Het dossier van de overwegen sleept al lang aan en dat heeft te maken met de plannen voor de sneltram tussen Hasselt en Maastricht. Het gaat dan ook om een gezamelijke aanbesteding, zegt schepen Hugo Leroux (Groen). "Diepenbeek is de eerste partner die de aanbesteding goedkeurt, De Lijn en Infrabel moeten dat nog doen." 

Leefbaar Diepenbeek

Voor het centrum van Diepenbeek gaat het om een belangrijke ingreep die de leefbaarheid in het centrum zal verhogen, zegt burgemeester Rik Kriekels (N-VA): "Er worden meer en meer goederen vervoerd over het spoor. En dat is een goede zaak. Maar het probleem is dat ze die treinen nu niet langer kunnen blijven maken. Want als die treinen dan stoppen, staat heel Diepenbeek stil. Want we hebben overwegen in de Nierstraat, Waardestraat, Molenstraat, ... . Dus dat zal een meerwaarde zijn voor het verkeer in Diepenbeek en het vrachtvervoer." 

Omleidingsweg

Samen met de aanleg van een omleidingsweg zal dat het centrum van Diepenbeek een nieuw elan geven, zegt schepen Hugo Leroux (Groen): "We kunnen ons centrum dan herinrichten. In de Stationsstraat komt er een tunnel voor fietsers en voetgangers. En dan kunnen we ook het gebied aan de Molenstraat gaan ontwikkelen. Dat is nu niet mogelijk. Dus we hopen dat dat ons centrum een boost gaat geven." 

N-VA is voor

De plannen voor de afschaffing van de overwegen zijn gestart samen met die van de aanleg van de sneltramlijn Hasselt-Maastricht. Frappant is dat in Diepenbeek N-VA in de meerderheid zit en dit dossier dus mee goedkeurt. In buurgemeente Hasselt is de N-VA burgemeester gekant tegen de sneltramlijn, zeker tegen het geplande traject door Hasselt. 

Meest gelezen