Drie verdachten van moord op 9-jarige jongen in asielcentrum Broechem blijven aangehouden

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding bevestigd van drie van de vijf verdachten die werden aangehouden op verdenking van het gijzelen en vermoorden van een negenjarige jongen in het asielcentrum van Broechem, bij Ranst. Dat meldt het parket van Antwerpen. Voor de twee andere verdachten werd de zaak uitgesteld naar 7 mei.

De verdachten van wie de aanhouding bevestigd werd, zijn Palestijnse mannen van 19, 20 en 21 jaar die net als de negenjarige Daniel en zijn moeder in het asielcentrum verbleven. Zij ontkennen alle drie ook maar iets met de feiten te maken te hebben. "Mijn cliënt blijft formeel ontkennen betrokken te zijn bij de verdwijning of de dood van de jongen", zegt Cédric Monheim, advocaat van de 20-jarige. Danny Francet, die de 21-jarige vertegenwoordigt, vervolgt: "Hij heeft daar niks mee te maken. Hij heeft wel geïnformeerd bij de familie van Daniel wat er gebeurd was, maar dat is het."

De advocaat van de jongste verdachte pleitte dan weer dat zijn cliënt nog minderjarig is, en dus niet voor de raadkamer, maar voor de jeugdrechter moest verschijnen. Een botscan had nochtans aangetoond dat de man meerderjarig zou zijn, maar de advocaat vraagt een tweede test. Ook hij benadrukt de onschuld van zijn cliënt.

De advocaten van de verdachten van 24 en 34 jaar vroegen dinsdag om uitstel. Hun cliënten verschijnen op 7 mei opnieuw voor de raadkamer. De 34-jarige ontkent eveneens. De advocaat van de 24-jarige wilde het standpunt van zijn cliënt nog niet kenbaar maken.

De negenjarige Daniel, een jongen van Palestijns-Libanese afkomst, was op maandagavond 22 april rond 22 uur voor het laatst gezien toen hij in het asielcentrum in Broechem met zijn fietsje rondreed. De fiets werd later teruggevonden, maar van de jongen ontbrak elk spoor.

Het lichaam van het slachtoffertje werd twee dagen later tijdens een zoekactie aangetroffen in een gracht op de terreinen van het opvangcentrum. Vijf verdachten werden opgepakt en aangehouden op verdenking van gijzeling en moord. Familieleden van het slachtoffer verklaarden dat ze afgeperst werden met een Whatsappbericht waarin stond dat ze 100.000 euro moesten betalen of dat ze de jongen anders niet levend zouden terugzien.

Meest gelezen