Maxime Anciaux - All rights reserved

Extra geld voor meer personeel in woonzorgcentra

Bijna vierhonderd  Vlaamse woonzorgcentra krijgen vanaf juli extra geld voor bewoners die veel zorg nodig hebben. Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen trekt daar 22 miljoen euro extra voor uit. Rusthuizen kunnen zo meer personeel inzetten voor drieduizend zorgbehoevende bejaarden. Volgens Zorgnet-Icuro is dat veel te weinig. 

Om meer personeel in te zetten voor bewoners met een zwaar zorgprofiel ontvangen 391 woonzorgcentra vanaf 1 juli meer middelen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), zet hiervoor 22 miljoen euro extra in. Door de uitbreiding van de financiering kunnen woonzorgcentra meer personeel inzetten voor drieduizend zorgbehoevende bejaarden. 

De woonzorgcentra die zich het afgelopen jaar aantoonbaar hebben ingezet op de zorg van zwaar zorgbehoevende bewoners komen nu in aanmerking voor een bijkomende erkenning (de vroegere RVT-erkenning) en financiering. 

Volgens Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van zorginstellingen in Vlaanderen, is dat veel te weinig. "Het probleem zien we al een hele tijd aankomen, mensen worden ouder en de aandoeningen die ze hebben nemen toe. Wij hebben berekend dat er op termijn twee miljard euro nodig is willen we de gepaste zorg en ondersteuning kunnen bieden", zegt Margot Cloet van Zorgnet. 

Meest gelezen