Twitch/Philza

Game over: zombiebaby en spin maken einde aan spelletje Minecraft dat vijf jaar duurde

Aan je einde komen door een zombiebaby en een spin. Het overkwam Phil Watson, of beter gezegd, zijn personage in het populaire computerspel Minecraft. Hij vestigt daarmee wel een officieus record: het was het einde van een spelletje Minecraft dat vijf jaar heeft geduurd.  

Phil Watson (31), uit Newcastle, Groot-Brittannië, begon vijf jaar geleden aan zijn spelletje Minecraft, een populaire game waarin je je eigen virtuele wereld uitbouwt. Hij speelde het zowat elke dag, gemiddeld 20 uur per week, in de zogenoemde hardcore-modus. Dat houdt in dat als je personage sterft, het niet meer tot leven kan worden gewekt.

Watsons personage in Minecraft, "Philza", kwam aan zijn einde door een zombiebaby en een spin. Voor de kenners: hij werd aangevallen door een zombiebaby met een betoverd harnas. Toen hij wegrende, werd hij op zijn pad verrast door een spin. Hij had dit kunnen overleven als hij eerder een gezonde gouden appel had gegeten of zijn totem van onsterfelijkheid gebruik had.

Een stomme fout, vond Watson zelf. Zijn ondergang - en de manier waarop hij reageerde, was live te volgen op Twitch, een platform waarop games rechtstreeks worden gestreamd. "Mijn geluk was op. Ik voelde mij dom dat ik zo'n stomme fout had gemaakt."

"Ik wilde nooit nog een zombie zien"

"Het ging mij er nooit om de beste te zijn, of de speler die het het langste volhield. Ik vond het gewoon leuk en ik slaagde erin om in leven te blijven", vertelt Watson aan BBC. "Ik begon op een bepaald moment te zeggen dat ik de langst levende hardcore-speler was omdat ik niemand anders kon vinden. Er was niemand die het langer dan enkele maanden had volgehouden."

Watson heeft een paar duizend volgers op YouTube en op het platform Twitch. Op Twitch leerde hij overigens ook zijn verloofde kennen. In eerste instantie had hij geen zin meer "om nog maar een blik te werpen op Minecraft. Ik wilde nooit nog een zombie zien. Maar nu begin ik toch weer die drang te voelen om een wereld te creëren en een ander avontuur aan te gaan."

Wat is Minecraft?

Het computerspelletje Minecraft werd ontwikkeld in 2011 en is bijzonder populair. Wereldwijd verliezen meer dan 100 miljoen mensen zich in de wondere wereld van Minecraft. Het is een spel zonder specifiek doel. Spelers bouwen hun eigen virtuele wereld uit. De graphics zijn heel kenmerkend en doen nog het meest denken aan Lego: met allerlei kubusachtige vormpjes kan je werelden, gebouwen en figuren creëren.

Je kan Minecraft op je eentje spelen (single player), maar je kan ook in interactie treden met andere spelers (multiplayer). Er zijn verschillende spelmodi (waarvan hardcore er dus een is). Er zijn geen instructies, in het vinden en delen van informatie op internet kruipt bijna evenveel tijd als in het spel zelf. Onder meer YouTube staat vol met tips.

Meest gelezen