Wellicht geluidsisolatie in 127bis in Steenokkerzeel om kinderen te beschermen

De overheid wil de wooneenheden in het gesloten centrum 127bis Steenokkerzeel beter isoleren. Dat schrijft De Standaard. Zo wil de bevoegde minister, Maggie De Block, tegemoet komen aan een arrest van de Raad van State. Al zegt ze dat het niet helemaal duidelijk is wat er zal gebeuren qua opfrissingswerkzaamheden.

Extra isoleren in het repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel, het is een must voor de overheid. Het centrum ligt naast de luchthaven van Zaventem, dus is er veel geluidsoverlast. Dat zijn nu eenmaal niet de beste omstandigheden om jonge kinderen te laten verblijven. Eerder besliste de Raad van State al dat het zo niet verder kan. Jonge kinderen mogen volgens het arrest maar voor extreem korte duur aan vliegtuiglawaai worden blootgesteld. Maar in 127bis verblijven gezinnen al eens een maand. Té lang dus, wat stuit op een njet van de Raad van State. 

Volgens het kabinet van Maggie De Block, de bevoegde minister van Asiel en Migratie, zijn er al een tijd aanpassingen aan de infrastructuur van 127bis gepland. Zo kan ook tegemoet gekomen worden aan het arrest van de Raad van State. Maar dat plan zit nog in "ontwikkelingsfase", dus dat is niet voor direct. Aanpassingen aan de volledige site zijn niet gepland.

Het gebouw moeten we opfrissen, dat is ook voor het personeel belangrijk

Maggie De Block, minister van Asiel en Migratie

En wat plant minister De Block? "Wij onderzoeken verschillende pistes. Dienst Vreemdelingenzaken is samen met de Regie der Gebouwen aan het bekijken wat er best gebeurt. Het gebouw moeten we eens opfrissen en we moeten denken aan geluidsisolatie, dat is ook voor het personeel belangrijk. Weet wel, het arrest zegt niet dat we geen kinderen mogen opsluiten omdat hun ouders manifest alles heruitvinden om hier te kunnen blijven. Het arrest zegt alleen dat er te veel geluid is, dus wij trachten tegemoet te komen aan het arrest en dat te respecteren. Maar we moeten niet op de feiten vooruit lopen."

De Dienst Vreemdelingenzaken verklaart dat de wooneenheden zelf zullen worden aangepast, onder meer met ventilatieroosters die het geluid tegenhouden. Trouwens, het Platform Kinderen is rabiaat tegen de werking en inplanting van 127bis: "Als de overheid kinderen wil opsluiten, moet ze maar een nieuw, gesloten centrum bouwen op een andere plek. Kinderen moeten altijd toegang hebben tot een speelplaats waar geen geluidsoverlast is", zegt Rob Kaelen in De Standaard.

Meest gelezen