Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Groen-voorzitter Almaci wil af van de flexi-jobs: "Kwetsbare groep komt niet meer aan de bak"

In "De ochtend" op Radio 1 pleit Groen-voorzitter Meyrem Almaci voor een afschaffing van de flexi-jobs. Die schieten volgens de partij hun doel voorbij. "Het zorgt voor een verschuiving van gewone arbeiders naar goedkopere statuten", klinkt het. Groen zal ook geen kandidaat minister-president voor Vlaanderen naar voren schuiven, zegt Almaci nog.

Zijn de flexi-jobs nu een succes of niet? Ja, zo klonk het nog vorig jaar bij het kabinet van bevoegd staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD). Het aantal mensen dat onbelast bijkluste via zo'n flexi-job steeg. Maar het Rekenhof heeft vragen bij de maatregel, omdat er nog steeds faillissementen zijn, en zwartwerk. En dus concludeert Groen: weg ermee.

De flexi-jobs hebben nauwelijks effect op de leefbaarheid van horeca

Meyrem Almaci, voorzitter Groen

"Mensen die al een job hebben kunnen nu veel goedkoper gaan bijklussen. Uit een rapport van het Rekenhof blijkt dat dat ten koste gaat van een kwetsbare groep die daardoor niet meer aan de bak komt", zegt Almaci. "Het lijkt ons geen goed idee om op dat elan verder te gaan. Het wordt niet gebruikt op piekmomenten, wat de bedoeling was, het heeft ook nauwelijks effect op de leefbaarheid van horeca, en het zorgt voor een verschuiving van gewone arbeiders naar goedkopere statuten, waardoor we ook inkomsten voor de sociale zekerheid mislopen." 

Het pleidooi van Groen komt er één dag vóór de jaarlijkse 1 meiviering. De partij wil werkdruk beter bestrijden, zegt ze. Niet alleen door het afschaffen van flexi-jobs, maar ook door bedrijven die werk maken van een gezonde loopbaan te belonen met een lastenverlaging. "Uit onderzoek blijkt dat bijna acht op de tien landgenoten zich na het werk te moe voelen om nog te genieten van de vrije tijd, waarvan 4 op 10 bijna dagelijks", verklaarde Almaci.

Een politieke Temptation Island

Bart De Wever (N-VA), Hilde Crevits (CD&V). Dat zijn de twee namen die al naar voren werden geschoven als kandidaat om Vlaams minister-president te worden. Maar Groen wil géén naam noemen. "Het gaat niet over wie, het gaat over het wat, over het project", zegt Almaci. "Een aantal politici zijn blijkbaar eerder bezig met een job voor zichzelf, dan met een job voor de mensen, als een soort politieke Temptation Island", sneert ze. En passant vermeldt de voorzitter wel enkele namen. "Ik heb een prachtig team, ik heb l'embarras du choix, en heb de voorbije jaren hard gewerkt samen met Kristof (Calvo), Björn (Rzoska), Petra (De Sutter), en Elke (Van den Brandt) aan ons programma. Maar laat de kiezer nu maar uitspraak doen."

(Bijna) iedereen behalve N-VA

Wat de toekomst na 26 mei zal brengen, weet niemand. Maar Groen wil af van het huidig beleid. "We moeten nu alle krachten bundelen om dit land in een andere richting te duwen. We willen daarin bondgenootschappen zoeken. Als we niet willen dat er een Zweedse remake komt, dan gaan we moeten samenwerken", aldus Almaci.

Eerste bondgenoot langs Vlaamse kant is SP.A, geeft de Groen-voorzitter toe. "Wij moeten kijken naar progressieve partijen en centrumpartijen", zegt Almaci. "CD&V hoort daar natuurlijk bij, Open VLD ook." N-VA ontbreekt dus op het lijstje van Almaci. "Uit onderzoek van het Planbureau blijkt dat we van die partij het verst afstaan", verklaart Almaci.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen