Hans Bonte wil cumulverbod SP.A negeren

Als burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) bij de federale verkiezingen verkozen wordt, gaat hij toch in het parlement zitten. Dat terwijl hij enkele maanden geleden zei resoluut voor Vilvoorde te kiezen. Bovendien verbiedt zijn partij SP.A de combinatie van het burgemeesterschap en een mandaat in een parlement.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 was burgemeester Hans Bonte erg duidelijk. Moest hij kiezen tussen zijn job als burgemeester en die van parlementslid, dan gaat hij voor zijn stad Vilvoorde. Maar enkele maanden later klinkt het anders. Al nuanceert Bonte de keuze. "De partij heeft me gevraagd om de lijst mee te duwen, om zo de jonge mensen erop te steunen. Het is niet de bedoeling dat ik verkozen word, maar wel dat een van onze jonge mensen in het parlement terechtkomt, zodat we daar zeker vertegenwoordigd zijn."

Wil van de kiezer

Maar wat als Bonte toch verkozen wordt en dus moet kiezen tussen zijn twee jobs? "In het onwaarschijnlijke scenario dat men toch voor mij kiest, dan is het mijn democratische plicht om te gaan zetelen. Waarom zou je mensen anders overtuigen om voor jou te stemmen? Als het onwaarschijnlijke gebeurt, dan zal ik mijn partij overtuigen om de wil van de kiezer te respecteren." Sowieso vindt Bonte het verbod op cumul van zijn partij een slechte keuze. "Op zich is een cumulverbod een goed idee, maar dan alleen als het in een wet wordt vastgelegd zodat het verbod voor alle partijen geldt. Nu zijn we de enige partij die verbiedt om twee functies op te nemen, maar die beslissing kan altijd teruggedraaid worden. Laat ons wachten tot 26 mei."

Meest gelezen