© VRT - 2018

VRT-journalist Rudi Vranckx krijgt eredoctoraat van VUB en ULB

VRT-oorlogsjournalist Rudi Vranckx krijgt een eredoctoraat van VUB en ULB. Hij krijgt het omdat hij volgens de universiteiten “dagelijks zijn leven riskeert om de waarheid over conflicten en politieke machtsstructuren aan het licht te brengen”. Ook zijn Russische collega, de onderzoeks­journalist Jelena Milasjina, krijgt een eredoctoraat.

Aanstaande vrijdag 3 mei is het werelddag van de persvrijheid. Die dag organiseren de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université Libre de Bruxelles (ULB) en tal van andere partners "Difference Day". Deze dag staat in het teken van vrije meningsuiting en vrije pers. Twee journalisten die dagelijks hun leven riskeren om de waarheid aan het licht te brengen, krijgen tijdens Difference Day een eredoctoraat: VRT-oorlogsjournalist Rudi Vranckx en de Russische onderzoeksjournaliste Jelena Milasjina.​

Rudi Vranckx is volgens de universiteiten "één van de meest bekende Belgische journalisten". Dat heeft hij vooral te danken aan "zijn unieke verslaggeving over internationale conflicten". Wat hem daarin bijzonder maakt, is dat hij in zijn verslaggeving naar "journalistieke meerwaarde zoekt door het menselijke aspect van de oorlog te belichten".

Dit eredoctoraat is een grote blijk van academische waardering voor het baanbrekende journalistieke werk dat Rudi en z'n team de voorbije jaren hebben neergezet

Paul Lembrechts, CEO VRT

Vranckx is niet geïnteresseerd in spectaculaire beelden, maar wel in het leren begrijpen van wat mensen drijft tot oorlog. Als geen ander beseft Rudi Vranckx welke gevaren er verbonden zijn aan populisme en propaganda in een gewapend conflict. In elk conflict waarover hij bericht, moet hij omgaan met de eeuwige strijd tussen waarheid en misleiding. In elke oorlog zijn bronnen van nieuws vaak gekleurd. Het is aan de journalist om voldoende kritisch te blijven.​​

VRT-CEO Paul Lembrechts is trots op dit eredoctoraat voor Rudi Vranckx: "Dit eredoctoraat is een grote blijk van academische waardering voor het baanbrekende journalistieke werk dat Rudi en z'n team de voorbije jaren hebben neergezet. Zijn werk en bijdrage aan de opdracht van de publieke omroep zijn een voorbeeld voor vele collega's."

Meest gelezen