Videospeler inladen...

Juf Magalie van De Blokkendoos, 6 jaar later: "Ik hoop binnenkort weer les te geven, want dat blijft mijn droom"

De onrust rond een gemeenteschool in Schaarbeek na geruchten rond kindermisbruik de laatste dagen, doet denken aan de heisa in 2013 rond De Blokkendoos, een school op het Kiel in de provincie Antwerpen. Juf Magalie Alpaerts werd toen beschuldigd van kindermisbruik door een aantal ouders. "Dit brengt alles weer naar boven", zegt ze in "De afspraak" op Canvas.  

De zaak rond De Blokkendoos veroorzaakte in juni 2013 heel wat heisa op het Kiel. Enkele ouders stapten toen naar de directie omdat ze "ongepast gedrag" hadden opgemerkt bij hun kind en wezen kleuterjuf Magalie met de vinger.

Toen de directie de feiten in hun ogen niet ernstig genoeg nam, volgde een dagenlange protestactie van tientallen ouders en buurtbewoners. In samenspraak met het stedelijk onderwijs besloot de directie het schooljaar daarom vroegtijdig te beëindigen. Uiteindelijk, na een procedureslag van 3 jaar, ging Magalie vrijuit, maar juf was ze dan al lang niet meer.

"Ik zou het niet nog eens willen meemaken", reageert Magalie nu in "De afspraak". "Het brengt alles weer naar boven. Ik vind het wel fijn dat nu de naam van de leerkracht in Schaarbeek niet naar buiten komt. Voor je het weet krijgt dat buitengewone proporties via sociale media." (n.v.d.r.: Magalie kreeg destijds doodsbedreigingen).

Magalie is nog altijd niet mals voor de school: "Vooral de school is in de fout gegaan. Ik moest vertrekken en ik kreeg geen enkele ondersteuning en mijn collega's wel." Daardoor kon de toen 23-jarige juf geen afscheid nemen van de kinderen en dat viel haar bijzonder zwaar. "Wat later heb ik wel nog met 1/3e van de ouders en kinderen kunnen praten. Zo heb ik het een plaats kunnen geven en dat was fijn, want de kinderen vonden dat toen heel moeilijk. Plots was hun juf weg. Van de ouders die me toen hebben beschuldigd, daar hoor je niets meer van."

Lesgeven doet ze voorlopig niet meer, maar dat is wel degelijk nog de bedoeling. "Ik zou heel graag willen lesgeven, want dat blijft mijn droom. Ik hoop dat binnen het jaar te kunnen doen, maar het zal niet eenvoudig zijn. Ik heb mijn slechte naam. Wat als ouders te weten komen wie ik ben? Ik weet niet of directies daar al klaar voor zijn, ik weet niet of ze daarvoor staan te springen."

Bekijk hier het gesprek met Magalie Alpaerts in "De afspraak":
(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Massahysterie

Wat 6 jaar geleden aan De Blokkendoos gebeurde en vandaag in de school in Schaarbeek zijn vormen van massahysterie. Dat legde sociaal psycholoog aan de VUB Frank Van Overwalle uit, die ook in de studio van "De afspraak" zat. "Het minste gerucht op sociale media wordt waarheid. "Misschien" wordt "waarschijnlijk" en uiteindelijk is het totaal zeker dat het gebeurd is", legt Van Overwalle uit.

Als je een vraag meerdere keren aan een kind stelt, gaat het ja zeggen, gewoon omdat het niet weet wat het anders moet zeggen

De geruchten rond het misbruik van het kind in de Schaarbeekse school begonnen eind vorige week, voor het weekend. "De waarheid heeft twee dagen lang kunnen nestelen in hun hoofden", zegt Van Overwalle daarover. Het parket liet vandaag weten dat er geen sprake is van misbruik, maar dat heeft geen impact gehad. "Mensen zijn heel emotioneel. Als er dan vage informatie komt, dan hebben ze daar geen boodschap aan. Als die info niet past in hun vooringenomenheid, dan is die niet relevant."

Van Overwalle duidt er ook op dat er heel veel onterechte meldingen van kindermisbruik zijn. "Kinderen zijn heel suggestief, ze zijn heel makkelijk te beïnvloeden. Als je een vraag meerdere keren aan een kind stelt, gaat het ja zeggen, gewoon omdat het niet weet wat het anders moet zeggen."

Bekijk hieronder het gesprek met sociaal psycholoog Frank Van Overwalle in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen