Foto: Jos Lacroix (Truineer)

Limburger gaat met tractor op bedevaart naar Santiago de Compostela

Theo Jammaers uit Hoepertingen (Borgloon) vertrekt met een bijzonder vervoersmiddel op bedevaart naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Niet te voet, niet met de fiets, maar wél met zijn tractor. "Om tot mijn bestemming te geraken, schat ik dat ik zo'n zeven tot acht uur per dag op mijn tractor zal zitten", vertelt Jammaers.

Met jaarlijks duizenden bedevaarders, is Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje een van 's werelds bekendste bedevaartsoorden. In 2018 gingen er nog 2.135 Belgen op bedevaart. Jammaers uit Hoepertingen is een van die Belgen die dit jaar daar op bedevaart gaat, maar hij gaat niet te voet. Jammaers gaat de tocht doen met zijn tractor en zijn woonwagen. "Ik heb altijd in de fruitteelt gewerkt en dus heb ik ook altijd met de tractor gewerkt. De tractor was en is mijn leven. Sinds ik met pensioen ben, heb ik een woonwagen gebouwd. Die hang ik dan achter de tractor en zo vertrek ik samen met mijn vrouw naar Santiago."

Dankbaar

Jammaers heeft in zijn leven heel wat meegemaakt. Hij onderneemt zijn reis vooral uit dankbaarheid: "Ik ben niet echt gelovig, maar ik ben wel heel dankbaar. Ik ben zwaar ziek geweest, maar ik heb een goed leven gehad en ik heb een prachtige familie, dus ik vind dat ik iets terug moet doen uit dankbaarheid. En zo is het idee ontstaan om op bedevaart te gaan."

Volgwagen

Begin juli vertrekt Jammaers samen met zijn vrouw Marleen naar Santiago de Compostela, maar zij zal gek genoeg niet meereizen op de tractor. "Volgens de Europese richtlijnen mag er geen medepassagier op de tractor zitten. Dan zou er echt plaats voorzien moeten zijn. Marleen komt dus mee met de volgwagen als mecanicien."

Tocht van twee maanden

Jammaers start begin juli aan zijn tocht en zal begin september terug thuis zijn. Een tocht van twee maanden. "Mijn vrouw staat in het onderwijs, dus we moeten sowieso begin september terug zijn, vooraleer het schooljaar terug begint. We gaan dus één maand heen en één maand terug en ondertussen verblijven we in onze woonwagen. Die is volledig ingericht om zo comfortabel mogelijk te reizen. Maar het is ook wel spannend, want onze woonwagen is al 45 jaar oud, dus ik hoop natuurlijk dat die zo goed mogelijk zal meegaan.". Het wordt voor Jammaers ongetwijfeld een pittige tocht, want hij schat dat hij per dag zo'n zeven tot acht uur op de tractor zal zitten. "Dat is zeker niet snel, maar ik vond het wel belangrijk om via kleinere wegen te rijden en grote steden te vermijden. Zo kunnen we meer genieten van de omgeving en de natuur.". 

 

 

 

Meest gelezen