Mediahuis koopt Ierse krantengroep voor 145,6 miljoen euro, personeel is boos

Mediahuis gaat de Ierse krantengroep Independent News & Media (INM) overnemen. De overname heeft een waarde van 145,6 miljoen euro, blijkt uit een mededeling van beide partijen. Het personeel van Mediahuis reageert verontwaardigd.

De uitgever van onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en verschillende Nederlandse kranten heeft een akkoord op zak met het Ierse mediabedrijf. Ze willen de overname in het derde kwartaal afronden.

De raad van bestuur van INM staat unaniem achter het bod. De aandeelhouders van het Ierse bedrijf krijgen 10,5 cent per aandeel. Het bedrijf noteert op de beurzen van Dublin en Londen.

INM is volgens het persbericht de grootste krantengroep van Ierland. De uitgever van kranten als Irish Independent, Sunday Independent, The Herald, Sunday World, Belfast Telegraph, Sunday Life en The Star telt zowat 800 werknemers en was in 2018 goed voor 191 miljoen euro omzet. De uitgever verkoopt wekelijks meer dan een miljoen kranten. Het bedrijf staat ook sterk met online nieuws met de websites independent.ie en belfasttelegraph.co.uk. Online en print zijn samen goed voor wekelijks 2,1 miljoen lezers.

Mediahuis is volgens CEO Gert Ysebaert ideaal geplaatst om INM te laten groeien als grootse mediabedrijf van Ierland, zegt hij in het persbericht. Hij wijst op de logica achter de overname en zegt dat INM het goed zal doen bij Mediahuis. "Gesteund door ons onvoorwaardelijk geloof in onafhankelijke en kwaliteitsjournalistiek, zijn we optimistisch over de combinatie van INM en Mediahuis en de potentiële bijdrage aan het Ierse medialandschap."

Transformatieplan

Het personeel van Mediahuis is niet te spreken over de overname. Eind maart maakte de directie nog details bekend over een transformatie- en optimalisatieplan. De mediagroep wil de dalende rentabiliteit van de Belgische nieuwsactiviteiten opnieuw op peil brengen. Het bedrijf maakt daarbij gewag van een dalende advertentiemarkt, aanzienlijke stijging van de papierprijzen en personeelskosten die op de cijfers wegen. Door de herstructurering verdwijnen mogelijk 82 voltijdse banen en verhuist de redactie van De Standaard naar het centrum van Brussel.

"De aankondiging door de directie van de investering in Ierland is moeilijk te vatten bij het personeel", zegt Staf Meirte van BBTK. "Het personeel vraagt zich af hoe dat kan: herstructureren bij de Vlaamse kranten en intussen 145 miljoen investeren in Ierland."

Het gemeenschappelijk vakbondsfront zit volop in de informatie- en consultatiefase van de herstructurering. "En nu komt deze aankondiging erbovenop. We voelen ons gepakt. De directie had toch beter eerst de ondernemingsraad ingelicht voor het nieuws in de pers verscheen. We leiden hieruit af dat er geen respect is voor het sociaal overleg en dit bevordert de samenwerking voor de komende maanden alvast niet", benadrukt Meirte.

Ook Elke Gelens van LBC vindt dat de directie de spelregels van het sociaal overleg niet respecteert. "Bij een belangrijke beslissing zoals een overname moet de ondernemingsraad voorafgaandelijk op de hoogte worden gebracht. Het nieuws is eerst in de pers uitgelekt. En dat geeft weinig vertrouwen voor het sociaal overleg", aldus Gelens.

Rond de herstructurering bij de Vlaamse kranten blijven er volgens de bonden nog veel vragen en onzekerheid bij het personeel. "We hebben een lijst van intussen meer dan 400 vragen. Er komen wel antwoorden van de directie, maar het verloopt stroef en de antwoorden zijn niet concreet", aldus Meirte. "De werknemers willen meer duidelijkheid over de plannen van de directie", aldus Gelens.

Meirte en Gelens voegen er nog aan toe dat de vakbonden de intentie hebben om in de eerste fase van de herstructurering het aantal ontslagen nog naar beneden te krijgen.

Meest gelezen