Archieffoto
AP2010

Nieuwe getuigenissen over fraude bij adoptie uit Ethiopië

Er zijn nieuwe getuigenissen opgedoken over fraude bij adopties uit Ethiopië. Bij de adopties van de 936 Ethiopische kinderen die tussen 1997 en 2017 naar Vlaanderen zijn gekomen, zijn mogelijk fouten gebeurd, bleek afgelopen weekend uit een getuigenis van een 17-jarig meisje uit Denderleeuw in Het Laatste Nieuws. De krant heeft nu 15 nieuwe getuigenissen binnengekregen. VRT NWS is op zoek naar ouders en kinderen die mogelijk het slachtoffer zijn van adoptiefraude.

Na het verhaal van afgelopen weekend zijn er bij het Het Laatste Nieuws 15 getuigenissen binnengekomen van adopties uit Ethiopië waarmee is gesjoemeld. Bij de adopties werden bijvoorbeeld biologische ouders onterecht dood verklaard en moesten kinderen zich voordoen als broer en zus terwijl ze niet eens bloedverwanten waren. Ook moesten kinderen liegen over hun leeftijd.

De adopties gebeurden tussen 1997 en 2017 en werden bijna allemaal afgehandeld door hetzelfde adoptiebureau, Ray of Hope. Ter plaatse werden ze allemaal behandeld door één en dezelfde contactpersoon, zoals meestal gebeurt.

Oproep

VRT NWS is ook op zoek naar ouders en/of kinderen die mogelijk het slachtoffer zijn van de adoptiefraude uit Ethiopië. 

Slachtoffers kunnen ons in het grootste vertrouwen contacteren via oproep@vrtnws.be.

Zwakte

Vlaams adoptieambtenaar Ariane Van Den Berghe noemt de zaak “heel onrustwekkend” omdat er mogelijk zoveel kinderen en ouders bij betrokken zijn. “We kunnen helemaal begrijpen dat dit heel veel zorgen en onrust met zich meebrengt”, zegt Van Den Berghe in “De ochtend” op Radio 1.

Hoe is dit kunnen gebeuren? Van Den Berghe legt uit dat er al heel lang met Ethiopië wordt samengewerkt voor adopties. Daarbij werd samengewerkt met individuele weeshuizen. Daardoor was men heel afhankelijk van hoe goed die weeshuizen en de lokale overheden hun werk deden, zonder toezicht van een centrale overheid. “Met wat we vandaag weten, is dat natuurlijk een zwakte in het systeem”, zegt Van Den Berghe.

Toen er in 2009 signalen kwamen dat onzorgvuldig werd gewerkt, is men ter plaatse gaan kijken en is de procedure gaandeweg strenger gemaakt. Maar toen bleek dat er onvoldoende garanties waren dat alles correct verliep, is de samenwerking stopgezet.

Onderzoek

Door de getuigenissen in Het Laatste Nieuws groeit nu onrust bij de ouders en kinderen in België. De adoptie-ouders en Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) vragen een "diepgaand en onafhankelijk onderzoek" naar de kwestie, en wil de betrokkenen horen in het Vlaams parlement.

Hoewel dat vorige week al voor het laatst samenkwam in plenaire vergadering, wil Parys de parlementsleden toch nog eens samenroepen over de Ethiopische adopties, zegt hij aan persagentschap Belga. "Ik denk dat dat noodzakelijk is, en ik ga dat ook voorleggen. Als je ziet dat de kranten berichten over vijftien gevallen waar het niet correct is verlopen, en het adoptieagentschap dat tegenspreekt, dan denk ik dat het aan het parlement is om iedereen aan het woord te laten", aldus Parys.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zei gisteren al dat mensen bij vragen of twijfels kunnen aankloppen bij de betrokken adoptiedienst of bij het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). De minister staat ook open voor een onderzoek naar de kwestie. "Dat is vooralsnog de enige mogelijkheid om meer zicht te krijgen op waar het in het verleden is misgelopen. Wij nemen deze zorg ter harte en bekijken op welke manier we meer duidelijkheid kunnen brengen over adoptiepraktijken uit het verleden."

Meest gelezen