Videospeler inladen...

Burgemeester Schaarbeek sluit school rest van de week na onrust rond geruchten over kindermisbruik

Bernard Clerfayt (Défi), de burgemeester van Schaarbeek, laat een gemeenteschool in Schaarbeek sluiten voor de rest van de week nadat er onrust was ontstaan na geruchten over kindermisbruik. De voorbije dagen ging het gerucht rond dat een vierjarig meisje seksueel misbruikt was op de school. Het parket heeft dat onderzocht, en zegt dat er geen sprake is van misbruik. Maar verschillende ouders geloven dat niet.

Gisteren protesteerden al een tweehonderdtal mensen voor de school. Ze hadden gehoord dat een vierjarig meisje donderdag was thuisgekomen met bloedsporen in haar slipje. De ouders van het meisje, afkomstig uit Guinee, stapten daarop meteen naar de politie. De zaak zorgde voor veel onrust in en rond de school. 

Vanmorgen kwam het parket met de conclusies van het onderzoek. Daaruit bleek dat er geen sprake was van seksueel misbruik: het meisje zou een infectie hebben gehad, waardoor ze wat bloed had verloren. Het kind was ook ondervraagd door gespecialiseerde speurders, maar ook dat verhoor zou volgens het Brusselse parket geen elementen hebben opgeleverd die op misbruik zouden wijzen.

Er zijn geen zedenfeiten gepleegd  en er is ook geen sprake van een andere vorm van geweld. De bloedingen zijn veroorzaakt door een infectie.

Parket Brussel

Toch weigeren veel ouders de conclusies van het parket te geloven. Vanmiddag kwamen ze opnieuw op straat en werd er met stenen en eieren gegooid naar de school. De politie moest het gebouw beschermen, enkele politiewagens raakten beschadigd. De betogers riepen om de sluiting van de school. De oproerpolitie heeft traangas ingezet en een deel van de straat naar de school is afgesloten. 

Burgemeester roept op tot kalmte

Om de kalmte te laten terugkeren, heeft burgemeester Clerfayt nu besloten om de school de rest van de week te sluiten. De Schaarbeekse burgemeester wijst ondertussen ook politieke tegenstanders met de vinger: "Een aantal mensen verspreidt foute informatie, roept op tot haat en relletjes", zegt Clerfayt, die onder meer enkele lokale PS- en CDH-politici viseert.

"Er is geen enkele reden om de school, de veiligheid van de kinderen of de pedagogische omkadering in vraag te stellen", klinkt het. "De school blijft een plaats waar de kinderen welwillend en in veiligheid opgevangen zullen worden en ik roep de ouders op hun vertrouwen te behouden. Donderdag wordt een bijeenkomst gepland met de ouders."

Het meisje moet nu vooral hulp krijgen voor haar medisch probleem

Volgens de burgemeester hebben alle diensten, sociale en politie, naar behoren hun werk gedaan. De ongerustheid bij de ouders was vandaag nog wel groot, want de helft van de kinderen was niet op school.

Ondertussen vraagt de vader van het kind een tweede medisch onderzoek. "Het parket heeft gezegd dat er geen sprake is van misbruik, maar de vader is niet overtuigd, jammer genoeg", zegt Clerfayt. "Een tweede onderzoek is geen probleem. Het meisje moet nu vooral hulp krijgen voor haar medisch probleem."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Fatma Taspinar is in Schaarbeek en geeft een laatste stand van zaken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen