Opera Vlaanderen is "Best Opera Company"

Opera Vlaanderen heeft de International Opera Award voor Best Opera Company of the Year gewonnen. Het was de vierde keer dat het huis genomineerd was in deze categorie. 

De International Opera Awards, ook wel de Toscars genoemd, werden gisteren uitgereikt tijdens een gala in het Sadler Wells Theater in London. Aan het einde van de avond was het uitkijken naar de hoofdprijs: die van Best Opera Company of the Year.

Het was de vierde keer dat Opera Vlaanderen genomineerd was in deze categorie, maar nu kon de prijs verzilverd worden. De genomineerden waren niet van de minsten: Opéra National de Paris, Theater an der Wien, Houston Grand Opera, Deutsche Oper am Rhein en Gothenburg Opera maakten eveneens kans, maar het was uiteindelijk en onder een daverend applaus dat Opera Vlaanderen uit de gouden enveloppe werd gehaald.

Een grote eer en een bekroning van tien jaar hard werken

Artistiek directeur Aviel Cahn

Artistiek directeur Aviel Cahn nam de prijs in ontvangst. “Een grote eer en het resultaat van tien jaar hard werken door iedereen die bij ons huis betrokken is. Voor en achter de schermen, in de kantoren en de ateliers. Het is ook vooral een award voor hen.", zei hij in een eerste reactie.

"Deze award onderstreept nogmaals dat Opera Vlaanderen meespeelt aan de internationale top, juist omdat we opera op een spannende en relevante, actuele manier brengen. Hopelijk inspireert deze prijs iedereen die net als wij geloven in de toekomst van het genre opera.”

Voor Aviel Cahn is het bovendien een mooi afscheidscadeau. Hij vertrekt na dit seizoen naar Genève waar hij algemeen directeur wordt van Le grand théâtre de Genève.

Nog meer reden om te feesten

Opera Vlaanderen is een welkome gast op de International Opera Awards. In het verleden werden Koor en het Symfonisch Orkest al meermaals genomineerd en in 2014 won het huis een Award for Best Wagner Anniversary Production met Parsifal van Richard Wagner in een regie van Tatjana Gürbaca.

En er was nog meer reden tot feesten voor Opera Vlaanderen. Decorontwerpster Rebecca Ringst, die voor het decor tekende van de creatie Les Bienveillantes die vorige week bij Opera Vlaanderen in wereldpremière ging, mocht de award voor Best Designer in ontvangst nemen. Zij ontwierp eerder al de decors voor Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Lady Macbeth van Mtsensk en Tannhäuser in Antwerpen en Gent.

Meest gelezen