Fossiel van reiger in Boutersem blijkt met 33 miljoen jaar oudste ter wereld

Het fossiel van een reiger dat enkele jaren geleden in Boutersem is gevonden, blijkt 33 miljoen jaar oud. Daarmee gaat het om het oudste fossiel van een reiger ter wereld.

Een hele tijd geleden al is een fossiel van een reiger gevonden aan het Butselbos in Butsel, een gehucht van Boutersem. Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland, Duitsland en België hebben dat fossiel onderzocht. Zo'n wetenschappelijk onderzoek duurt altijd even. Het gaat om een botje van ongeveer 2,5 centimeter lang. Het is een stukje van de poot van een reiger die ongeveer 33 miljoen jaar geleden leefde. 

Vleermuis en flamingo

Het is niet de eerste keer dat er in Boutersem oude fossielen gevonden worden. Burgemeester Chris Vervliet schreef er zelfs een boek over. "In Boutersem is er een bepaalde geologische laag die 33 miljoen jaar oud is", vertelt hij, "en daar zijn al heel interessante fossielen gevonden. Naast het botje van de reiger, hebben we ook al resten van de oudste flamingo-achtige ter wereld gevonden, en ook de oudste vleermuissoort is hier ontdekt."

Fossielenroute 

De burgemeester denkt eraan om een toeristische route over de fossielen in Boutersem aan te leggen. "Ik denk aan een wandelpad met uitleg over wat er allemaal gevonden is. En we zouden graag 3D-prints maken van wat hier gevonden is en die dingen tentoonstellen." Volgens de burgemeester zullen er de komende jaren nog meer fossielen ontdekt worden in Boutersem. 

Meest gelezen