AFP or licensors

Vlaamse in Sri Lanka: “Door gebrek aan inkomsten kunnen hotels geen salarissen uitbetalen”

Negen dagen na de vreselijke reeks aanslagen op Sri Lanka, waarbij zeker 253 doden vielen, komt het leven op het eiland stilaan weer op gang, vertelt Anthe Ickx. De Belgische ontsnapte op Paaszondag maar nipt aan de aanslagen en maakt nu een voorlopige balans op, nu het stof gaan liggen is in Colombo, de belangrijkste stad van Sri Lanka.

“Ik denk dat mensen stilaan weer naar het werk gaan en de dagelijkse dingen weer oppikken. Maar het is nog wel rustig in de straten en er is nog nervositeit”, vertelt Ickx, die ook nog veel politie en militairen in het straatbeeld ziet.

Annuleringen

Na de psychologische shock, krijgt Sri Lanka nu ook een economische shock te verwerken. Vele Sri Lankanen leven van toerisme. Toerisme is goed voor 4,5 procent van het bruto binnenlands product van Sri Lanka, evenveel als in Vlaanderen en Brussel.

Jaarlijks komen er ruim 2 miljoen toeristen naar het eiland. Maar omdat veel landen nu afraden om naar Sri Lanka te reizen, is het toerisme er plotsklaps stilgevallen, ziet Anthe Ickx. Ze verneemt dat de hotels heel veel annuleringen binnenkrijgen, met alle gevolgen van dien.

Ze zeiden me dat ze de salarissen zelfs niet kunnen betalen omdat er geen inkomsten meer zijn.

“Ik was gisteren aan het praten met mensen die voor de grote hotelketens werken”, vertelt Ickx. En die mensen weten nu niet meer van welk hout pijlen maken. “Ze zeiden me dat ze de salarissen zelfs niet kunnen betalen omdat er geen inkomsten meer zijn. Het wordt dus heel moeilijk voor de mensen hier.”

Doordat toeristen wegblijven deelt ook de horeca in de klappen, merkt Ickx. “We zijn gisteren ergens gaan lunchen. Dat restaurant had in de hele week één klant gehad.”

Boerkaverbod

Gisteren kondigde  president Maithripala Sirisena aan dat vrouwen op straat geen gezichtsbedekkende kledij zoals boerka’s of nikabs meer mogen dragen, omdat iedereen identificeerbaar moet zijn.

Zulke kledij wordt overigens niet door veel vrouwen gedragen op Sri Lanka, want de moslims vormen er een kleine minderheid van nog geen 10 procent en ook binnen die gemeenschap zijn boerka's of nikabs erg uitzonderlijk.

Anthe Ickx weet dat het verbod ook niet absoluut is en alleen van kracht is in officiële gebouwen. “Ik weet niet of het zo’n goed idee is, omdat het bepaalde mensen tegen de borst gaat stoten” , voegt Ickx eraan toe. “Voor zover ik weet was er ook niemand in boerka of nikab betrokken bij de aanslagen.”

Politieke gevolgen

Tot slot voorspelt Ickx dat de aanslagen ook grote politieke gevolgen zullen hebben op Sri Lanka. Dit jaar zijn er namelijk nog verkiezingen. Veiligheid belooft daarbij nu hoogstwaarschijnlijk een heel belangrijk thema te worden.

De zittende regering riskeert zwaar afgestraft te worden. “Blijkbaar was de regering tot drie keer toe gewaarschuwd dat deze aanslagen  gepleegd zouden worden. Het systeem heeft dus gigantisch gefaald.”, concludeert Anthe Ickx.

“De oppositie gaat dit zeker gebruiken tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. De broer van de ex-president heeft al een duidelijk statement gemaakt: dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap en dat hij het radicalisme de kop zal indrukken. Dit zal dus grote politieke gevolgen hebben, denk ik.”

Meest gelezen