Videospeler inladen...

"Ik bid voor vrede": Historische troonsafstand van Japanse keizer Akihito

Met een dag van rituelen en ceremonies is keizer Akihito (85) afgetreden als 125e keizer van Japan. Met de woorden "ik bid voor vrede" nam Akihito afscheid van de troon. Zijn oudste zoon kroonprins Naruhito (59) volgt hem morgen op. De troonsafstand is historisch: het is al meer dan 200 jaar geleden dat een Japanse keizer vrijwillig terugtreedt.

De rituelen om afstand te doen van de troon begonnen vanochtend om 10 uur lokale tijd. In traditionele klederdracht schuifelde keizer Akihito naar de keizerlijke tempel, waar hij ging bidden tot de shinto-goden. Akihito meldde er zijn troonsafstand aan zijn voorouders, waaronder de zonnegodin Amaterasu, van wie de keizerlijke familie volgens de overlevering afstamt. 

De 85-jarige keizer Akihito treedt af omdat hij zich te oud en niet sterk genoeg meer vindt om zijn taak naar behoren te vervullen. De laatste keer dat een Japanse keizer aftrad, was in 1817. Geen levende ziel op aarde had dus al ooit de korte ceremonie gezien die om 17 uur lokale tijd volgde. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

De keizer kwam met zijn echtgenote keizerin Michiko binnen in Matsu-no-ma, de staatsiekamer van het keizerlijke paleis, dit keer in een westers kostuum. Voor ongeveer 300 aanwezigen werden dan de symbolen van de keizerlijke troon binnengebracht: het zwaard, de spiegel en een juweel van jade. Het publiek kon die voorwerpen niet zien. Ze waren verpakt in een bruine stof omdat enkel de keizer en enkele hoge shinto-priesters ze mogen zien. 

In zijn laatste korte publieke toespraak bedankte keizer Akihito de Japanse bevolking voor haar steun.  Hij zei ook nog te zullen bidden voor vrede voor Japan en voor de wereld. Na 10 minuten was de ceremonie voorbij. 

Hoewel Akihito officieel is afgetreden, blijft hij nog tot middernacht keizer. Morgen pas neemt kroonprins Naruhito de keizerlijke symbolen over in een aparte ceremonie. Dan eindigt letterlijk het tijdperk van Heisei en begint letterlijk een nieuw tijdperk, Reiwa, wat staat voor orde, geluk en eendracht. 

Herbekijk hier de bijdrage van onze reporter Veerle De Vos in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen