Videospeler inladen...

Verenigde Staten roepen Venezolaanse leger op om Juan Guaidó te steunen, maar "er is geen staatsgreep"

De Amerikaanse regering roept het Venezolaanse leger op om steun te verlenen aan oppositieleider Juan Guaidó in de huidige crisis. Die heeft eerder vandaag het leger daartoe opgeroepen. Ook Brazilië en Colombia steunen die oproep aan de militairen in Venezuela. 

Vanavond liet VS-president Donald Trump zich voor het eerst uit over de kwestie. "De Verenigde Staten staan aan de kant van het Venezolaanse volk en de vrijheid", tweette Trump.

Eerder op de dag had nationaal veiligheidsadviseur John Bolton het leger in Venezuela opgeroepen om de kant van Guaidó te kiezen. "Het leger moet de grondwet en het Venezolaanse volk beschermen. Het leger moet het parlement en de wettelijke instellingen beschermen tegen de usurpatie van de democratie. De Verenigde Staten steunen het volk van Venezuela", aldus Bolton in een tweet. Volgens hem is er geen staatsgreep in Venezuela, "maar probeert de legitieme interim-president Juan Guaidó de controle in handen te nemen".

Opvallend is evenwel dat Bolton ook drie kopstukken van het Maduro-regime opriep om de kant van Guaidó te kiezen. Het gaat dan onder meer om de minister van Defensie, het hoofd van het Grondwettelijk Hof en de chef van de presidentiële garde. 

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deed korte tijd later hetzelfde, ook op Twitter. Ook hij wil dat de militairen de kant kiezen van Guaidó in wat nu "Operatie Vrijheid" genoemd wordt. Ook Colombia en Brazilië roepen het leger van Venezuela op om het regime van Maduro omver te werpen. 

De Spaanse socialistische regering herhaalt dat ze Juan Guaidó blijft erkennen als interim-president die een democratische transitie in Venezuela moet leiden. Wel benadrukt de regering in Madrid dat Venezuela "geen staatsgreep, maar wel vrije verkiezingen nodig heeft". Spanje erkent - net als Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Nederland en enkele andere Europese landen en het Europees Parlement - Guaidó als interim-president van Venezuela.

Mexico houdt zoals gewoonlijk het midden tussen beide kampen en toont zich "bezorgd over de mogelijke escalatie van geweld en bloedvergieten in Venezuela".

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres roept beide kampen in Venezuela op tot "maximale terughoudendheid" en hoopt dat in elk geval geweld vermeden kan worden en dat de rust weerkeert. De VN is op elk ogenblik bereid om te bemiddelen als de partijen in Venezuela dat willen.

Er is ook tegenwind: de linkse regimes in Cuba en Bolivia en Turkije hebben hun steun uitgesproken voor hun geloofsgenoot Maduro in Venezuela. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken roept de oppositie in Venezuela op om geen geweld te gebruiken. Volgens Moskou lokt die oppositie wanorde uit en probeert ze om het leger te provoceren.

Meest gelezen