Verbrandingsoven IVM in Eeklo wordt vernieuwd

De afvalverbrandingsoven van intercommunale IVM in Eeklo wordt grondig vernieuwd. Tot eind dit jaar zal de installatie daarvoor buiten gebruik zijn. Het huisvuil wordt al die tijd elders verbrand.

"Na 40 jaren trouwe dienst is onze afvalverbrandingsoven echt aan vernieuwing toe", zegt Jean-Marie Staelens van IVM. "We hebben de twee ovens de voorbije week stilgelegd. Die ovens worden helemaal vernieuwd, samen met de twee schoorstenen."

De werkzaamheden zullen tot het einde van dit jaar duren. "We hopen eind oktober de eerste testen te kunnen doen. Als die goed zijn kunnen we de nieuwe ovens in november in gebruik nemen," gaat Staelens verder.

Normale werking verzekerd

De inwoners van het werkgebied van IVM zullen niets merken. "Alle ophaalrondes van huisvuil gaan op het normale ritme door", verzekert Staelens. "We brengen dat huisvuil bijeen in een grote loods om het over te laden op grote vrachtwagens. Die brengen het huisvuil dan naar de verbrandingsoven van Indaver in Doel."

De vernieuwing betekent een grote investering voor IVM. "Je mag toch rekenen op een budget van ongeveer 40 miljoen euro," aldus nog Jean-Marie Staelens.

kasto80

Meest gelezen